Ο Φρανσουά Ολάντ πάει τώρα να διαλύσει και το σοσιαλιστικό κόμμα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Φρανσουά Ολάντ πάει τώρα να διαλύσει και το σοσιαλιστικό κόμμα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αριστερά είναι ο Χαρλέμ Ντεζίρ, ο γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος που εκδιώχθηκε με μια...κλωτσιά προς τα πάνω, αφού ο Ολάντ τον διόρισε υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


Διάδοχός του στην ηγεσία του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος θα είναι ο Κριστόφ Καμπαντελίς, ελληνικής καταγωγής, στενός συνεργάτης του Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος ετοιμάζεται να ανάλαβει τα ηνία του κόμματος, μέσα σε γενικευμένες αντιδράσεις.

Μόνο γκρίνιες
Τίποτα δεν πάει καλά στο PS. Η ανύπαρκτη δημοφιλία του σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου αντανακλάται αυτούσια και στο κόμμα του. Πριν από ένα χρόνο είχε διοριστεί γραμματέας του PS o Χαρλέμ Ντεζίρ (πρώην πρόεδρος του SOS Ρατσισμός), ο οποίος εγκαταλείπει τώρα το πόστο του ως αποτυχημένος.
Η εκλογή νέου γραμματέας στο PS θα γίνει απόψε και τα μαχαίρια έχουν βγει. Πολλά στελέχη του κόμματος θεωρούν ανεπίτρεπτο ο Γάλλος πρόεδρος να κάνει τόσο απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος επιβάλλοντας τον γραμματέα της αρεσκείας του, ώστε να ξαναπάρει έμμεσα τα ηνία του PS ο ίδιος.

Πραξικόπημα συνεχές
«Ως πρόεδρος δεν θα αναμειχθώ ποτέ στα εσωτερικά του κόμματος» έλεγε ο Ολάντ πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, η ήττα των σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο όχι μόνο να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, αλλά να αλλάξει και τον γραμματέα του κόμματος.
Η βουλευτής των σοσιαλιστών Μαρί Νοέλ Λίνεμαν κατήγγειλε ότι πρόκειται για «ένα συνεχές πραξικοπημα». Βουλευτής του συντηρητικού κόμματος δήλωσε ότι οι σοσιαλιστές στη θέση ενός αποτυχημένου γραμματέα τοποθετούν έναν εξίσου αποτυχημένο.
Επομένως, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς θα εκλεγεί γραμματέας στην συνεδρίαση του σοσιαλιστικού κόμματος που θα γίνει στη Βουλή. Αντίπαλός του θα είναι ο Εμμανουέλ Μορέλ, από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ενώ αναμένεται να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα.
Μια από τις εμβληματικές μορφές της αριστερής πτέρυγας του σοσιαλιστικού κόμματος Ζουλιέν Ντρε, εκτίμησε ότι το κόμμα πρέπει «να εφεύρει την επόμενη ημέρα του γαλλικού σοσιαλισμού» και πρότεινε συνέδριο για τον σοσιαλισμό το φθινόπωρο.

Ο Χαρλέμ Ντεζίρ, ο πρώην γραμματέας που εκδιώχθηκε ως αποτυχημένος

Ο Φρανσουά Ολάντ πάει τώρα να διαλύσει και το σοσιαλιστικό κόμμα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος θα εκλεγεί γραμματέας παρότι κρίνεται αποτυχημένος

Ο Φρανσουά Ολάντ πάει τώρα να διαλύσει και το σοσιαλιστικό κόμμα [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ