H απαισιοδοξία ταιριάζει στη Δύση. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα νέας παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Ipsos Mori σε 20 χώρες ανά τον κόσμο. Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ιαπωνία και Αυστραλία πιστεύουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Αντίθετα, οι νέοι στις αναπτυσσόμενες χώρες ελπίζουν ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά τους.
Στην έρευνα πήραν μέρος περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι η σημερινή νεολαία θα ζήσει καλύτερα ή χειρότερα από τη γενιά των γονιών της»; Το 42% του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε ότι περιμένει πως θα ζήσει χειρότερα, σε αντίθεση με το αισιόδοξο 34% που πιστεύει ότι θα ζήσει καλύτερα.
Τα συμπεράσματα ωστόσο αλλάζουν αν εξετάσει κανείς τα αποτελέσματα ανά γεωγραφική περιοχή. Στην Κίνα, για παράδειγμα, το 87% των ανθρώπων που πήραν μέρος στην έρευνα (και ειδικότερα το 78% των κάτω των 30) πιστεύει πως οι επόμενες γενιές θα ζήσουν καλύτερα από τους ίδιους. Το σκηνικό αλλάζει εντελώς στην Ευρώπη, όπου η κρίση έχει πλήξει άσχημα πολλές χώρες. Οι αισιόδοξοι περιορίζονται στο στο 20% στη Βρετανία, στο 16% στην Ισπανία, στο 13% στο Βέλγιο και μόλις στο 7% στη Γαλλία. Ακόμα και σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία που επιπλέουν με άνεση σε μια γενικότερη δυσμενή ευρωπαϊκή κατάσταση, το ποσοστό αυτών που περιμένουν ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι νεότεροι θα ζήσουν χειρότερα, είναι διπλάσιο από το ποσοστό όσων απαντούν ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.
Η απαισιοδοξία τους είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι νέοι και τα παιδιά έχουν αντικαταστήσει τους ηλικιωμένους ως την ηλικιακή ομάδα που βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένη στον κίνδυνο της φτώχειας. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκρηκτικό σε πολιτικό επίπεδο, πιο επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό από μια ολόκληρη γενιά απογοητευμένων νέων ανθρώπων», δήλωσε στη βρετανική Guardian ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Άγχελ Γκουρία.
«Η άλλοτε αυτονόητη ιδέα για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές υποχωρεί σε μεγάλο κομμάτι της Δύσης», σχολιάζει ο Μπόμπι Ντάφι, διευθυντικό στέλεχος του ινστιτούτου Ipsos. «Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τα εγχώρια και παγκόσμια πολιτικά και οικονομικά ζητήματα».