Σε πόλη-φρούριο μετατρέπεται σήμερα η Βοστόνη, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη βομβιστική επίθεση που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα μικρό αγόρι και περισσότερους από 260 τραυματίες.
«Η Τρίτη θα είναι ημέρα μνήμης για την περυσινή τραγωδία. Για εμάς όμως, είναι συγχρόνως και πηγή υπερηφάνειας, γιατί μέσα από εκείνο το γεγονός η πόλη μας κατάφερε να αποδείξει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα ότι αποτελεί μια κοινότητα ισχυρή και ενωμένη», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μασαχουσέτης Ντιβάλ Πάτρικ. Στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, ο κυβερνήτης, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν, ο νυν δήμαρχος της πόλης Μάρτιν Γουόλς και ο πρώην δήμαρχος (εν ενεργεία την ημέρα της επίθεσης) Τόμας Μενίνο θα παραστούν σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα στο Συνεδριακό Κέντρο της Βοστόνης. Στις 2.30 μ.μ., 40 λεπτά πριν την ώρα που έσκασε η βόμβα, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στους δημόσιους χώρους.
Φέτος, η Βοστόνη θα γιορτάσει τον Μαραθώνιο στις 21 Απριλίου για να συμπέσει με την Ημέρα του Πατριώτη, αργία για την πολιτεία της Μασαχουσέτης, όπου τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντια ειδικά εκείνη την ημέρα. Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί στους δρόμους από τους οποίους θα περάσει ο Μαραθώνιος σε μια ακτίνα 42 χιλιομέτρων. Στους πολίτες θα απαγορεύεται να μεταφέρουν σακίδια σε όλη την ακτίνα του Μαραθωνίου και τους γύρω δρόμους, καθώς εκεί μέσα είχαν κρύψει τις βόμβες οι τρομοκράτες. Οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες ότι θα υποβληθούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους.
Παραδόξως, παρά το σοκ που προκάλεσε η περυσινή τρομοκρατική επίθεση, φέτος, ο κόσμος που θα λάβει μέρος στο Μαραθώνιο θα είναι ακόμα περισσότεροι! Φέτος, έχουν δηλώσει συμμετοχή 36.000 άτομα, περίπου 9.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2013. Ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί τραυματίες από τον περυσινό Μαραθώνιο. Κάποιοι από αυτούς είναι ακρωτηριασμένοι. Παρόλα αυτά, θέλουν να δώσουν με τη συμμετοχή τους ένα μάθημα ζωής. Εξάλλου, το σύνθημα που κυριάρχησε στην πόλη λίγο μετά την επίθεση και ακόμα παραμένει ζωντανό, ήταν «Boston, strong» (Βοστώνη, δυνατά).
Ο μοναδικός επιζών από τους δράστες της επίθεσης, ο Τσετσένος Τζοχάρ Τσαρνάγιεφ, αναμένεται να δικαστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ έκανε δημόσια παρέμβαση στη δικαιοσύνη τονίζοντας ότι η εισαγγελία θα πρέπει να ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής στον Τσαρνάγιεφ. Στη Μασαχουσέτη ωστόσο, δεν ισχύει η θανατική ποινή, η οποία θα μπορούσε να επιβληθεί στον δράστη μόνο από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Οι κάτοικοι της Βοστόνης, ωστόσο, δεν φαίνονται να συμμερίζονται την άποψη του υπουργού. Σύμφωνα με γκάλοπ της εφημερίδα Boston Globe, το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο δράστης θα πρέπει να καταδικαστεί σε ισόβια, ενώ μόνο το 33% υποστηρίζει ότι πρέπει να του επιβληθεί η θανατική ποινή.
Φωτογραφία: Reuters