Εξι θύματα της χούντας του Πινοτσέτ κηδεύτηκαν την Κυριακή στη Χιλή -Ηταν αγνοούμενοι από το 1973 - iefimerida.gr

Εξι θύματα της χούντας του Πινοτσέτ κηδεύτηκαν την Κυριακή στη Χιλή -Ηταν αγνοούμενοι από το 1973

Εξι θύματα της χούντας του Πινοτσέτ κηδεύτηκαν χθες στη Χιλή. Ηταν αγνοούμενοι α
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aναπαύονται εν ειρήνη ύστερα από 41 χρόνια. Εξι άνδρες οι οποίοι δολοφονήθηκαν στη Χιλή λίγο μετά το πραξικόπημα του Αουγούστο Πινοτσέτ το 1973, κηδεύτηκαν χθες. Σε κανονικό τάφο πια, που φέρει τα όνοματά τους: Κάρλος Μπέρχερ, Κάρλος Εσκοβέδο, Λουίς Μορένο, Ερνάν Μορένο, Μάριο Αργκουέγιες, Χερόνιμο Καρπαντσάι.

Οι έξι άντρες δολοφονήθηκαν προς τα τέλη του 1973 στα πλαίσια της επιχείρησης «Καραβάνι του Θανάτου». Αμέσως μετά το πραξικόπημα, η χούντα εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο να εξοντώσει αντιφρονούντες, αλλά και να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό ώστε να σβήσει κάθε ίχνος αντίστασης. Πιστεύεται ότι το «Καραβάνι του Θανάτου» άφησε πίσω του 97 νεκρούς και ήταν μια από τις υποθέσεις που στοιχειοθέτησε τις ποινικές διώξεις κατά του τέως δικτάτορα Πινοτσέτ και άλλων υψηλόβαθμων στρατιωτικών. Στα θύματα της χούντας συγκαταλλέγονται συνολικά περίπου 3.000 νεκροί, δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένοι και βασανισμένοι και σχεδόν ένα εκατομμύριο εξόριστοι κατά την περίοδο 1973-1989.

Και τα έξι θύματα που κηδεύτηκαν χθες, δολοφονήθηκαν στην πόλη Καλάμα στη Βόρεια Χιλή. Τα πτώματά τους τα πέταξαν σε ομαδικό τάφο ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το 1992 μετά την πτώση της χούντας. Η περιπέτεια για τους οικείους τους, ωστόσο, δεν τελείωσε εκεί. Οι έξι παρέμεναν στη λίστα των αγνοουμένων, καθώς οι σωροί τους δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και να γίνουν απανωτές αναλύσεις DNA σε εργαστήρια της Χιλής και της Ευρώπης ώσπου να δοθούν οι τελικές απαντήσεις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ανάμεσα στους νεκρούς που ετάφησαν χθες ήταν και ο δημοσιογράφος Κάρλος Μπέρχερ. Ο Μπέρχερ εργαζόταν σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και συνελήφθη στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, όταν αρνήθηκε να μεταδώσει να μγάλει στον αέρα το μήνυμα της χούντας. Από εκείνη την ημέρα, η τύχη του αγνοούνταν.

Φωτογραφία : AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ