Βλέπουν ακόμα και κατάρρευση του ευρώ - iefimerida.gr

Βλέπουν ακόμα και κατάρρευση του ευρώ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Παρά την αισιοδοξία που επιμένει να βγάζει προς τα έξω ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών για τη κατάληξη των διαβουλεύσεων που αφορούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ουδείς- ειδικά οι τράπεζες- μπορεί να παραγνωρίσει πλέον το βαρύτερο τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι συμμετέχοντες, ειδικά στη περίπτωση που η κρίση Χρέους επιδεινωθεί. Πέρα από τη χασούρα που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε αυτές τις δύο εβδομάδες της "κόλασης" όπου χάθηκαν περίπου 4 τρισ δολάρια από τα χρηματιστήρια, η οποία ήδη προκαλεί πονοκεφάλους, ήδη πολλές τράπεζες, που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, εγγράφουν πολύ μεγαλύτερες ζημιές στα οικονομικά τους αποτελέσματα υπολογίζοντας μεγαλύτερο "κούρεμα" από το 21% του σχεδίου για την Ελλάδα, "κούρεμα" που φτάνει ακόμα και στα επίπεδα των τρεχουσών τιμών δηλαδή ακόμα και στο 45%!

Σύμφωνα με νεώτερη έκθεση της CITIGROUP, οι απώλειες λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής, που έχουν περάσει στα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ 3μήνου, υπολογίζονται πλέον στα 3,2 δισ ευρώ αντί 2,4 δισ ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση, καθώς πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ακολούθησαν επιθετική πολιτική στην αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων. Όπως υπολογίζει, μάλιστα, η CITI, εάν ληφθεί υπόψιν ως βασικό σενάριο το μοντέλο που ακολούθησε η DEUTSCHE BANK, δηλαδή αποτίμηση με τις τρέχουσες τιμές, τότε η χασούρα των ευρωπαϊκών- ως επί το πλείστον των γαλλικών- τραπεζών θα προσεγγίσει τα 10,5 δισ ευρώ, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην ΕΚΤ, αφού κάτι τέτοιο θα προκαλέσει κραδασμούς στα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια. Στον απόηχο, δε, της επιβεβαίωσης των πληροφοριών που θέλουν το πρόγραμμα ανταλλαγής να επεκτείνεται ως το 2024, η CITI εκτιμά ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς θα πρέπει ουσιαστικά να εγγράψουν ζημιές που φτάνουν στο 78% της έκθεσης τους στο ελληνικό Χρέος!

Στη σκιά αυτών των εκτιμήσεων, οι οποίες αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν όσους κάνουν λόγο για εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς, η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται και για τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αφού κυριολεκτικά μέρα με τη μέρα, η συζήτηση δείχνει να "ανοίγει" διευκολύνοντας τη Γερμανία και τους δορυφόρους της, που επιθυμούν την ανατροπή στη πράξη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, καθώς με αντάλλαγμα την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου ήδη προωθούν την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών σε όλη την Ευρωζώνη, μηδέ της Γαλλίας εξαιρουμένης.

Και να γίνει αντιληπτό σε τι περιβάλλον η Ελλάδα προσπαθεί να πιέσει τους συνεταίρους της να επικυρώσουν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου ακριβώς όπως ήταν χωρίς διαφοροποιήσεις, έκθεση της HSBC αναφέρει ότι οι επενδυτές πουλάνε μαζικά ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, όχι γιατί θεωρούν μη βιώσιμες τις δύο οικονομίες αλλά γιατί "βλέπουν" και ποντάρουν σε κατάρρευση του ευρώ!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ