Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters αποκαλύπτει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έπειτα και από την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.Το πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, αποκαλύπτει τα σχέδια της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα οποία η Ενωση προσανατολίζεται σε ελάφρυνση του δημόσιο χρέους της Ελλάδα χωρίς νέο κούρεμα, αλλά με επέκταση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης από 30 σε 50 χρόνια με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
«Παρά την επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα, με την κατεστραμμένη οικονομία, απέχει πολύ από τη στιγμή που θα μπορέσει να αυτοχρηματοδοτηθεί και, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, ενδέχεται να χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση εντός της διετίας» επισημαίνει το πρακτορείο.
Αξιωματούχος της ΕΕ αναφέρει στο Reuters ότι ένας από τους λόγους πίσω από την επιτυχή επιστροφή στις αγορές την Πέμπτη ήταν η γενικευμένη προσδοκία των επενδυτών ότι η Ευρώπη θα διευκολύνει την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα πηγή της ΕΕ, ερωτηθείσα από δημοσιογράφο του Reuters για το μέγεθος του ελληνικού χρέους και την πρακτική επιμήκυνσης των δανείων απαντάει με ένα «προφητικό» ερώτημα.
«Ποιος ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που αποπλήρωσε το χρέος του Λονδίνου προς τις ΗΠΑ για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η απάντηση είναι ο Τόνι Μπλερ, περισσότερα από 60 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Μάλιστα, η Βρετανία ακόμα έχει χρέος προς την Ουάσιγκτον που εκκρεμεί από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε με νόημα.
Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να στηρίξουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά για να παραμείνει στην εξουσία, καθώς δεν επιθυμούν να πάρει τη σκυτάλη ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει διαγραφή χρέους.