«Πόρτα» των ΗΠΑ στον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ -Δεν του εκδίδουν βίζα - iefimerida.gr

«Πόρτα» των ΗΠΑ στον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ -Δεν του εκδίδουν βίζα

«Πόρτα» των ΗΠΑ στον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ -Δεν του εκδίδουν βίζα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ είναι ο νέος πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν θα εκδώσει βίζα στον Χαμίντ Αμπουταλαμπί, καθώς φέρεται να έχει εμπλακεί στην υπόθεση ομηρίας Αμερικανών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979.

« Ενημερώσαμε τον ΟΗΕ και το Ιράν ότι δεν θα εκδώσουμε βίζα στον κ. Αμπουταλεμπί» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Αν και οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να χορηγούν βίζα σε διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν εξαιρέσεις.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχαμάντ Γιαβάντ Ζαρίφ, είχε χαρακτηρίσει «εντελώς απαράδεκτη» την πιθανή απόρριψη της αίτησης για βίζα, υπερασπιζόμενος την υποψηφιότητα του Αμπουταλεμπί, για τον οποίο είπε ότι είναι «ένας από τους πιο έμπειρους και ορθολογιστές διπλωμάτες μας».

Ο Χαμίντ Αμπουταλαμπί πρώην πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία και την Ιταλία, δηλώνει ότι δεν συμμετείχε στην αρχή της κρίσης των ομήρων το Νοέμβριο του 1979, όταν οι φοιτητές που είχαν εκδιώξει τον Σάχη , κατέλαβαν την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εργάστηκε μόνο ως διερμηνέας κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης των γυναικών και των 13 αφροαμερικανών ομήρων. Αλλοι 52 άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι στην πρεσβεία για 444 ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των Ηνωμένων Εθνών και η τύχη του Αμπουταλαμπί είναι στα χέρια των Αμερικανών και των Ιρανών. Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο σχετικής ύφεσης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις πάνω από 30 χρόνια, στον απόηχο της ισλαμικής επανάστασης του 1979.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ ΟΗΕ ειδήσεις Ιράν βίζα πρεσβευτής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ