Πούτιν προς Ευρωπαίους: Πληρώστε για τα χρέη της Ουκρανίας - iefimerida.gr

Πούτιν προς Ευρωπαίους: Πληρώστε για τα χρέη της Ουκρανίας

Πούτιν προς Ευρωπαίους: «'Η πληρώνετε ή παγώνετε»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Θα σας κόψω το... αέριο», απειλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους Δυτικοπευρωπαίους, αν δεν τα βρουν στο ζήτημα της Ουκρανίας. Σε επιστολή του προς 18 ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι, ο ρώσος πρόεδρος τους προειδοποιεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα υποστούν και οι ίδιοι τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.

«Η Gazprom είναι αναγκασμένη να απαιτήσει την προπληρωμή για το φυσικό αέριο που θα χορηγήσει και στην περίπτωση μη τήρησης των όρων της πληρωμής, να προχωρήσει σε ολική η μερική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου», τονίζει ο Πούτιν. Η απειλή μόνο κούφια δεν είναι, αφού το 30% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ περίπου η μισή από αυτή την ποσότητα διοχετεύεται μέσω Ουκρανίας.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο του γεωπολιτικού παιχνιδιού. Αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα της Ρωσίας στην πίεση που ασκεί προκειμένου να πετύχει μια όσο το δυνατό θετικότερη έκβαση για τα συμφέροντά της στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom, η ρωσική κρατική εταιρία φυσικού αερίου αποφάσισε να αυξήσει κατά 80% την τιμή του αερίου που πουλά στην Ουκρανία, καταργώντας τις προνομιακές τιμές που απολάμβανε μέχρι πρότινος η χώρα σε αντάλλαγμα για τη χρήση της Κριμαίας. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, η τιμή του αερίου σκαρφάλωσε από τα 268 στα 485 δολάρια ανά κυβικό μέτρο, μαι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. H Ρωσία απείλησε μάλιστα ότι θα απαιτήσει να πηρωθεί προκαταβολικά για το αέριο που θα πουλήσει στο μέλλον.

Πούτιν προς Ευρωπαίους: Πληρώστε για τα χρέη της Ουκρανίας | iefimerida.gr 0

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ έκανε λόγο για "απαράδεκτη πολιτική πίεση και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπολύει "οικονομικό πόλεμο" εναντίον της χώρας του. Εκτοτε, η Μόσχα ακολουθεί την τακτική του σκωτσέζικου ντους. Αρχικά, απείλησε τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου ότι θα διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου αν δεν καταβληθεί άμεσα χρωστούμενο το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον λογαριασμό του Μαρτίου. Την Τετάρτη, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στη Gazprom να μην πραγματοποιήσει την απειλή της για προπληρωμή. Χθες όμως, η επιστολή του προέδρου Πούτιν είχε πιο απειλητικό ύφος και έκανε έκκληση για άμεση έναρξη διαβουλεύσεων σε επίπεδο υπουργών οικονομίας, οικονομικών και ενέργειας «για να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου τηρώντας αυστηρά τις ρήτρες του σχετικού συμβολαίου».

Η Δύση έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία οικονομική βοήθεια ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα δυο χρόνια, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυτό το μήνα από το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τον τομέα της ενέργειας, οι τόνοι ανεβαίνουν και στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Το ΝΑΤΟ έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δορυφόρο οι οποίες υποτίθεται ότι δείχνουν τη συγκέντρωση 40.000 ρώσων στρατιωτών και αρμάτων μάχης στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία. Οι φωτογραφίες, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, τραβήχτηκαν μεταξύ 22 Μαρτίου και 4 Απριλίου. Ρώσοι αξιωματούχοι ωστόσο απαντούν ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι από τον Αύγουστο του 2013, πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ