Οι εκκλησίες στην ανατολική επαρχεία Τσετσιάνγκ της Κίνας αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα καθώς το ζήτημα της κατεδάφισης τους τίθεται σε καθημερινή σχεδόν βάση. Οι αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για τα καλά και η εκστρατεία κατεδάφισης έχει οργανωθεί, όμως η κυβέρνηση της Κίνας στέκεται, έστω και προσωρινά, εμπόδιο στο αίτημα των ακτιβιστών.
Με εντολή να λειτουργούν όσο πιο διακριτικά γίνεται, σβήνοντας τα φώτα που τις «τονίζουν» τις βραδινές ώρες, τόσο οι εκκλησίες στην επαρχεία της Κίνας, όσο και οι ομάδα των Χριστιανών βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη θέση. Το αίτημα της εκστρατείας που έχει ξεσπάσει, είναι η κατεδάφιση δώδεκα εκκλησιών της γύρω περιοχής.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της εκστρατείας, μια ομάδα Χριστιανών της περιοχής Τσετσιάνγκ συγκεντρώθηκε σε εκκλησία της πόλης Wenzhou, γνωστής και ως Ιερουσαλήμ της Ανατολής λόγω του έντονου χριστιανικού της χαρακτήρα, με σκοπό να περάσει το δικό της μήνυμα αντίδρασης.
Η κυβέρνηση μπορεί να στάθηκε στο πλευρό της χριστιανικής μειονότητας, εμποδίζοντας το σχέδιο κατεδάφισης των εκκλησιών, έδειξε όμως ότι δεν την στηρίζει απόλυτα. Αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις του τοπικού αξιωματούχου της κυβέρνησης, που είναι υπεύθυνος για τις θρησκευτικές υποθέσεις. Ο κύριος Φένκ Ζίλι τόνισε εξέφρασε τη δυσφορία του για τον εκθετικό ρυθμό που αναπτύσσονται οι χριστιανικές κοινότητες στις περιοχές της επαρχίας.
Η Τσετσιάνγκ θεωρείται πιο χριστιανική περιοχή της Κίνας. Εκτιμάται ότι ένας στους εννιά κατοίκους της πόλης πιστεύει στον Προτεσταντισμό. Ο πρόεδρος της επιτροπής θρησκευτικών ζητημάτων της Τσετσιάνγκ χαρακτήρισε το φαινόμενο ως «εντελώς τυχαίο, όμως έντονο» αφήνοντας ερωτηματικά για το αν η προσωρινή στήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα είναι ένα κράτος χωρίς επίσημη θρησκεία, που όμως προσφέρει επίσημη αναγνώριση μόνο σε πέντε θρησκείες. Αυτές είναι ο Βουδισμός, ο Καθολικισμός, ο Ισλαμισμός, ο Προτεσταντισμός και του Ταοϊσμός. Παρόλο που οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ατονούν ολοένα και περισσότερο ανάμεσα στους παραπάνω από 85 εκατομμύρια ψηφοφόρων του κομμουνιστικού κόμματος, η θέση της κυβέρνησης δεν μπορεί να παρεκκλίνει από την... επισφαλή στήριξη με στόχο να διατηρήσει τη κοινωνική σταθερότητα.
Ο πρόεδρος της Κίνας, κύριος Σι Τσινπίνγκ, είχε παλιότερα δηλώσει πως: «Η Κίνα αρχίζει να χάνει την ηθική της πυξίδα.». Ανάμεσα σε κάποια από τα λεγόμενα του ακούστηκε ότι θρησκείες όπως ο Βουδισμός, Κομφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός θα μπορούσαν να «βοηθήσει» ώστε να γεφυρωθούν οι κοινωνικές διαφορές που έχουν οδηγήσει στην άνθιση της διαφθοράς.