Ποιες επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν το Δημόσιο στην έκδοση ομολόγων - iefimerida.gr

Ποιες επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν το Δημόσιο στην έκδοση ομολόγων

Ποιες επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν το Δημόσιο στην έκδοση ομολόγων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και και την έκδοση ομολόγων από το Δημόσιο, σειρά παίρνουν η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ για να υλοποιήσουν τη δική τους «έξοδο» επιδιώκοντας να αντλήσουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές με εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το capital.gr, το ύψος των προσφορών που θα διαμορφωθεί για έκδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τις συγκεκριμένες εισηγμένες, αλλά και για μια πληθώρα υπερδανεισμένων μεγάλων ελληνικών εταιρειών.

Ο πήχης για τις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τοποθετείται μεταξύ 5% και 6%, ένα επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο έως και 30-40% από τις εταιρικές εκδόσεις που υλοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν για επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η Frigoglass, η Coca Cola, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Τιτάνας, η Intralot, κ.α με επιτόκια από 7,5% έως 9,25% (σ.σ στην περίπτωση της Πειραιώς ήταν 5,15% για 500 εκατ. ευρώ) αλλά σε κάθε περίπτωση είναι υπερδιπλάσιο-τριπλάσιο από τα εταιρικά ομόλογα που εκδίδουν αυτή την περίοδο στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εταιρείες με υψηλό καθαρό δανεισμό όπως τα ΕΛΠΕ (1,7 δισ. ευρώ), η MIG (1,647 δισ. ευρώ), ο ΟΤΕ (1,51 δισ. ευρώ), η Motor Oil (926 εκατ. ευρώ), η Ελλάκτωρ (842 εκατ. ευρώ), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (582 εκατ. ευρώ), η Jumbo ή ο όμιλος Μυτιληναίου (509 εκατ. ευρώ), κ.α εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν διέξοδο για να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους με φτηνότερα κεφάλαια προερχόμενα από διεθνείς τράπεζες και επενδυτές.

Οι τιμές για τις περισσότερες εταιρικές εκδόσεις ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο και είναι διαπραγματεύσιμα πάνω από το 100. Το ομόλογο του ΟΤΕ λήξης 2015 εμφανίζει τιμή 104,7 λεπτών ανά ευρώ ονομαστική αξίας, ενώ αυτό που λήγει το 2018 είναι στα 117,87 λεπτά. Το ομόλογο της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν λήξης 2017 είναι στα 113,13 λεπτά, της Intralot στα 113 λεπτά ενώ της Frigoglass (2018) στα 105,25 λεπτά και την S&B στα 113,6 λεπτά. Παρά τη σημαντική άνοδος των τιμών τους το ονομαστικό επιτόκιο κατά την έκδοση (κουπόνι) είναι αρκετά υψηλό ώστε να δίνει κέρδος αντισταθμίζοντας την απώλεια κεφαλαίου στη λήξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ