Αυξήσεις μ/κ, συγχωνεύσεις και στο βάθος... κρατικοποίηση - iefimerida.gr

Αυξήσεις μ/κ, συγχωνεύσεις και στο βάθος... κρατικοποίηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμοι για τις ελληνικές τράπεζες καθώς έχουν προθεσμία 12 μηνών, έως το Σεπτέμβριο του 2012, είτε για να αυξήσουν τον δείκτη της κεφαλαιακής τους επάρκειας με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε να προχωρήσουν σε συνεργασίες και συγχωνεύσεις όπως είναι και η «επιθυμία» του Μνημονίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούν να προσφύγουν στη βοήθεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις περισσότερες ελληνικές τράπεζες είναι ήδη υπαρκτή και όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση για το rollover των ελληνικών ομολόγων τότε εκτιμάται ότι θα γίνει μεγαλύτερη. Το πραγματικό ποσό όμως το οποίο θα απαιτηθεί θα προκύψει μετά και τον διαγνωστικό έλεγχο των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.

Στην Αθήνα 300 ελεγκτές
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσίας BlackRock φέρνει στην Αθήνα τριακόσιους ελεγκτές που θα ελέγξουν επισταμένως τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, συνεκτιμώντας παραλλήλως το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.

Προβληματισμός
Τόσο στην τραπεζική όσο και στη χρηματιστηριακή αγορά επικρατεί έντονος προβληματισμός αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να αναδείξουν την ανάγκη μεγάλων κεφαλαιακών ενισχύσεων για αρκετές τράπεζες. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στην Ιρλανδία όπου η Blackrock Solutions προέβη σε ανάλογα τεστ, διαπιστώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης των εκεί τραπεζών με πολλά δισ. ευρώ.

Αυξήσεις, συγχωνεύσεις και στο βάθος... κρατικοποίηση
Χθες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννης Παπαδάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τραπεζών για την έναρξη των διαδικασιών ελέγχου και υπενθύμισε πως σύμφωνα με το Μνημόνιο, «οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012, τα σχέδια τους για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να φτάσουν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις μέσω λύσεων από την αγορά».

Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012. Το Μνημόνιο προβλέπει κατά σειράν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τις συνενώσεις και τέλος, αν τίποτε από αυτά δεν γίνει κατορθωτό, την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό φυσικά συνεπάγεται μια έμμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών της χώρας.
Πάντως, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών είναι πλήρως διασφαλισμένες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ΕΚΤ και τον EFSF.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει κεφάλαια 10 δισ. ευρώ από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την παροχή επιπλέον 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρούν ότι οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε νέα κεφάλαια δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τα 30 δισ. ευρώ, από τα οποία 7 δισ. ευρώ θα είναι οι ζημίες από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων.

Αισιόδοξος ο Νταλάρα
Χθες, εξάλλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε στο Dow Jones για το rollover των ομολόγων πως «σημειώνεται πρόοδος και δεν θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα μέχρι την ανακοίνωση περισσότερων λεπτομερειών», ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμα σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα υπολείπεται σημαντικά του αρχικού στόχου για συμμετοχή στο 90%. Ηδη άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, 39 τράπεζες και επενδυτικά fund έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα.
Εκτιμάται ότι το ποσό που έχει «συγκεντρωθεί» από τους τραπεζίτες στο πλαίσιο της συμφωνίας φθάνει περίπου τα 65 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι η ανταλλαγή να καλύψει ομόλογα αξίας 135 δισ. ευρώ.

Ποια είναι η BlackRock
Η BlackRock είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσίας παγκοσμίως, η οποία προέκυψε από την συγχώνευση της BlackRock με την Merrill Lynch Investment Managers (MLIM) στις 29 Σεπτεμβρίου 2006. Η συγχώνευση αυτή ένωσε την, σε μεγάλο βαθμό εστιασμένη σε Αμερικανικούς τίτλους σταθερού εισοδήματος, κληρονομιά της BlackRock με το πολυβραβευμένο υπόβαθρο της MLIM στις μετοχές παγκοσμίως, δημιουργώντας έναν προμηθευτή υπηρεσιών διαχείρισης κεφαλαίων, διαχείρισης επενδυτικού κινδύνου καθώς και παροχής επενδυτικών συμβουλών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα η BlackRock έχει παρουσία σε πάνω από 50 χώρες. Διαθέτει 36 γραφεία και 4,500 υπαλλήλους στρατηγικά τοποθετημένους σε ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας εμπεριστατωμένη γνώση των τοπικών αγορών, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες των παγκόσμιων πόρων της ώστε να παρέχει λύσεις για κάθε επενδυτική ανάγκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ