Και ενώ φαινόταν πως είχε παγώσει η έκδοσή ομολόγων από την Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να υποστηρίζει τη Δευτέρα, πως η χώρα δεν θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου, σε μια προσπάθεια να αλλάξει ατζέντα από την υπόθεση Μπαλτάκου, έρχονται οικονομικοί αναλυτές σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι στρώνουν χαλιά για την Ελλάδα και περιμένουν σήμερα την επιστροφή της στις αγορές. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι στη χώρα υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι
Σε άρθρο του, με τίτλο: «Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εκπληκτική», ο σχολιαστής του πρακτορείου Reuters Ούγκο Ντίξον, τονίζει ότι στη χώρα συμβαίνει μία εκπληκτική χρηματοοικονομική ανάκαμψη. «Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δις. ευρώ» τονίζει ο αρθρογράφος.
Δημοσίευμά της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει προγραμματίσει για σήμερα την έκδοση ομολόγων, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Το ύψος της έκδοσης θα είναι πιθανότατα περίπου 2 δισ. ευρώ και η διάρκεια των ομολόγων 5ετής, εφόσον οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν ευνοϊκές, δήλωσε άλλη πηγή στην εφημερίδα. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η έκδοση θα σηματοδοτήσει μία σημαντική επιστροφή της Ελλάδας, μόλις δύο χρόνια μετά τη χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, ύψους 200 δισ. ευρώ.
«Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει. Ωστόσο, η χρηματοοικονομική ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων, η οποία είχε φθάσει στο 30% μετά την αναδιάρθρωση του χρέους πριν από δύο έτη, διαμορφώνεται τώρα στο 6,2%» τονίζει στο άρθρο του ο κ. Ντίξον.
«Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες ήταν η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η οποία αποκατέστησε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και η επίτευξη πέρυσι πρωτογενούς πλεονάσματος» αναφέρει σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος.
Το άνοιγμα και πάλι των αγορών για την Ελλάδα σημαίνει, επίσης, ότι η χώρα πιθανόν δεν θα αντιμετωπίζει πλέον χρηματοδοτικό κενό, το οποίο υπολογιζόταν με βάση τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις των πιστωτών της σε 15 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters.
Εκτενής αφιερώματα από τα αμερικανικά ΜΜΕ στην προοπτική πώλησης ελληνικού ομολόγου
Στην προοπτική πώλησης ελληνικού ομολόγου αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες, επισημαίνοντας το «βελτιωμένο περιβάλλον» και το πλεόνασμα που πέτυχε στον προϋπολογισμό της η ελληνική κυβέρνηση.
Στην ηλεκτρονική έκδοση του Businessweek επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με άτομα γνώστες του θέματος, η J.P. Morgan και η Deutsche Bank θα αναλάβουν την πώληση ελληνικού ομολόγου, που θα εκδοθεί για πρώτη φορά μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές το 2010, καθώς η χώρα προσβλέπει στην επιστροφή της στις κεφαλαιακές αγορές.
Το δημοσίευμα προβάλλει, μεταξύ άλλων, τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μέσα στο α' εξάμηνο του 2014, ενώ σημειώνεται και πρόσφατη δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Nadine Kalwey, ότι η Γερμανία καλωσόρισε την προγραμματισμένη πώληση του ελληνικού ομολόγου ως απόδειξη ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη των χρηματοοικονομικών αγορών στην Ελλάδα.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει ήδη επωφεληθεί από ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 3 δις ευρώ, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να επιβεβαιωθεί από την Eurostat αυτό το μήνα. Τέλος, αναφέρεται ότι την περασμένη εβδομάδα, τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει ομόλογα ύψους 2 δις ευρώ.
Εξάλλου, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σε αναφορά για τις συνέπειες της κρίσης και την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, διατυπώνεται και η άποψη ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των αξιωματούχων στην έκδοση ομολόγων αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σε χαμηλό τετραετίας και ότι η αισιοδοξία τους εξαρτάται από το εάν θα πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα εξέρχεται από μια εξαετή ύφεση, η οποία λειτουργεί ως παραβολή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τους κινδύνους του αποπληθωρισμού για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Στο ίδιο θέμα γίνεται αναφορά στο Forbes, όπου στην ιστοσελίδα του προβάλλεται και σχετικό βίντεο. Αφού καταγράφεται η πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει τριετή έως και πενταετή ομόλογα έως τον Ιούνιο, επισημαίνεται μαρτυρία υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που κάνουν λόγο για την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά την κρίση. «Η Ελλάδα επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το βελτιωμένο περιβάλλον για τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του πρακτορείου Dow Jones Newswires η χώρα θα βγεί στις αγορές με ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον και θα καταφέρει να επιτύχει ένα επιτόκιο από 4,75% μέχρι 5,25% για διάρκεια πέντε ετών.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία "στρώνουν χαλί" καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται λόγος για άύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% και μικρή μείωση της ανεργίας.
Σταϊκούρας: Εχουμε ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές
Η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, κατή την οποία το επιτόκιο σημείωσε νέα πτώση στο 3,01%, έναντι 3,6% στην προηγούμενη.
Επίσης, και ενώ το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την έξοδο της χώρας στις αγορές είναι ιδαίτερα σημαντικό ότι στη δημοπρασία υποβλήθηκαν προσφορές που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,10 φορές. Υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 3,103 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των εντόκων που διέθεσε τελικά το δημόσιο ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, από 1 δισ. ευρώ που ήταν αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό.
Όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, τα αποτελέσματα της δημοπρασίας επιβεβαιώνουν τη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος για τη χώρα. Αναφερόμενος, στην έξοδο στις αγορές σημειώνει ότι θα είναι σταδιακή και για δανεισμό μεσοπρόθεσης διάρκειας.