Φιτίλι αναμμένο η Ουκρανία -70 συλλήψεις στο Χάρκοβο, η χρήση βίας θα οδηγήσει σε εμφύλιο απειλεί η Ρωσία - iefimerida.gr

Φιτίλι αναμμένο η Ουκρανία -70 συλλήψεις στο Χάρκοβο, η χρήση βίας θα οδηγήσει σε εμφύλιο απειλεί η Ρωσία

Φιτίλι αναμμένο η Ουκρανία -70 συλλήψεις στο Χάρκοβο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα φιτίλι αναμμένο μοιάζει η Ουκρανία, καθώς ρωσόφιλοι διαδηλωτές απαιτούν ανεξαρτησία περιοχών και το Κρεμλίνο προειδοποιεί το Κίεβο ότι αν χρησιμοποιήσει βία θα προκαλέσει εμφυλιακή «ανάφλεξη».

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι αρχές εκκένωσαν το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης που είχαν καταλάβει διαδηλωτές, φίλα προσκείμενοι στη Ρωσία. Στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, συνελήφθησαν περίπου 70 άτομα. Αν και δεν διευκρίνισε ποιες δυνάμεις την πραγματοποίησαν, το πρακτορείο Interfax έκανε λόγο για αστυνομία και στρατό. Οι καταληψίες απαιτούσαν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ουκρανία. Κατάληψη έχει γίνει -με το ίδιο αίτημα- και στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης στο Ντόνετσκ, αλλά και στην πόλη Λουγκάνσκ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία προειδοποίησε το Κίεβο πως η χρήση βίας στα ανατολικά μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο στη χώρα. «Ζητούμε την άμεση παύση των όποιων στρατιωτικών προετοιμασιών, που ενέχουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος» ανέφερε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα επικαλέστηκε πληροφορίες ότι η Ουκρανία στέλνει στα νοτιοανατολικά δυνάμεις ασφαλείας και εθελοντές από την Εθνοφρουρά, ανάμεσά τους μαχητές του Pravy Sektor, μία ομάδα ακροδεξιών. Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί Αμερικανούς «μισθοφόρους», ντυμένους σαν Ουκρανούς στρατιώτες.

«Οι διοργανωτές και οι μετέχοντες σε αυτή την προκλητική κίνηση αναλαμβάνουν την τεράστια ευθύνη της απειλής των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των ζωών των φιλειρηνικών Ουκρανών πολιτών και για τη σταθερότητα του ουκρανικού κράτους» προειδοποίησαν ακόμη οι Ρώσοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ