Τι προβλέπει το σχέδιο για την εφεδρεία στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Τι προβλέπει το σχέδιο για την εφεδρεία στο Δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στο οποίο θα τεθούν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου των συγχωνευόμενων ή καταργούμενων οργανισμών, που θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι το πλεονάζον προσωπικό θα μπορεί να παραμείνει στους πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ ακόμα και μετά τη λήξη της 12μηνης εργασιακής εφεδρείας διατηρώντας τη δυνατότητα να απασχολείται σε θέσεις εποχικού προσωπικού, ενώ καθορίζονται κοινωνικά και εργασιακά κριτήρια για την κατάταξη των εφέδρων σε ενιαίο πίνακα.

Ο ενιαίος πίνακας, σύμφωνα με πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΑΣΕΠ, αναμένεται να λειτουργήσει στα πρότυπα του κυλιόμενου πίνακα επιτυχόντων που έχει θεσπιστεί για την κάλυψη θέσεων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

Πρώτο κύμα

Στην "τσιμπίδα" της εργασιακής εφεδρείας θα πιαστούν τους επόμενους μήνες οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα θεωρηθούν πλεονάζοντες από τους συνολικά 7.000 εργαζομένους των 11 μεγάλων οργανισμών που συμπεριελήφθησαν στον νόμο του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθούν σε προγράμματα ανασυγκρότησης, συγχώνευσης ή κατάργησης.

Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, για κάθε ΔΕΚΟ, που πρόκειται να ανασυγκροτηθεί, απαιτείται κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του εποπτεύοντος υπουργού αντίστοιχα που θα προσδιορίζει εάν θα καταργηθεί, θα συγχωνευτεί ή θα απορροφηθεί από άλλον οργανισμό.

Εντός 9 μηνών από την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης θα προσδιορίζεται το πλεονάζον προσωπικό με βάση το οργανόγραμμα του φορέα υποδοχής.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαβεβαιώνει ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη γίνουν απολύσεις.

Ομως ο υπολογισμός των μετατάξεων στις προσλήψεις και η "ανελαστική" αναλογία προσλήψεων - αποχωρήσεων (1 προς 10 για το 2011 και 1 προς 5 για τα επόμενα χρόνια) θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει και σε απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

1.500 φορείς

Στο "μικροσκόπιο" της κυβέρνησης θα μπουν συνολικά 1.500 οργανισμοί (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ) που επιχορηγούνται από το κράτος, προκειμένου να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να ανασυγκροτηθούν.

H αντιπροεδρία της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας έθεσαν σε διαβούλευση το τεύχος προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την αναζήτηση τεχνικών συμβούλων που θα παρέχουν τεχνογνωσία για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι θα καταρτίσουν τον "οδικό χάρτη" για την αναδιοργάνωση των δημόσιων φορέων και στις συμβατικές τους υποχρεώσεις περιλαμβάνεται εκτός της κατάρτισης μελετών σκοπιμότητας και ο καθορισμός των κριτηρίων, με τα οποία θα προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό που θα τεθεί σε καθεστώς "εφεδρείας".

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η λίστα με τους πρώτους 11 οργανισμούς

Οι 11 οργανισμοί, που θα ενταχθούν άμεσα σε προγράμματα αναδιοργάνωσης, κατάργησης ή συγχώνευσης, είναι:

  • ΕΡΤ
  • Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ)
  • Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ)
  • Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ)
  • Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ)
  • Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
  • Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
  • ΔΕΠΑΝΟΜ
  • Θέμις Κατασκευαστική
  • Ελληνικός Οργανισμός Μικρών - Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ)
  • Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ