Ανάφλεξη στην Ουκρανία: Φόβοι για νέα Κριμαία στο Ντόνετσκ το οποίο ζητάει δημοψήφισμα με τις ευλογίες της Μόσχας - iefimerida.gr

Ανάφλεξη στην Ουκρανία: Φόβοι για νέα Κριμαία στο Ντόνετσκ το οποίο ζητάει δημοψήφισμα με τις ευλογίες της Μόσχας

Ανάφλεξη στην Ουκρανία: Φόβοι για άλλη μια Κριμαία στο Ντόνετσκ το οποίο ζητάει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα εστία έντασης στην Ουκρανία, αυτή τη φορά στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου φιλορώσοι σε πόλεις όπως το Ντόνετσκ και το Χάρκοβο, πραγματοποιούν διαδηλώσεις και εκφράζουν πλέον ανοιχτά απαιτήσεις για δημοψήφισμα ακόμη και ένωση με την Ρωσία.Στο Ντόνετσκ, την πόλη όπου έχουν σημειωθεί τα πιο βίαια επεισόδια, μετά τις συγκρούσεις στο Κίεβο και την κρίση στην Κριμαία, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν από την Κυριακή το κτίριο της επαρχιακής διοίκησης, ενώ τη Δευτέρα κλιμάκωσαν τη δράση τους.

Οι φιλορώσοι ανακήρυξαν τη Δευτέρα το Ντόνετσκ «κυριάρχη δημοκρατία» και ετοιμάζουν δημοψήφισμα στις αρχές του επόμενου μήνα, ενώ οι πιο ακραίες φωνές κάνουν λόγο για διαδικασίες ένωσης με την Ρωσία, όπως έγινε στην Κριμαία.

Ενα βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ για μια συνέλευση που έκαναν οι διαδηλωτές, δείχνει έναν άνδρα που λέει: «Κηρύσσω τη δημιουργία του κυρίαρχου κράτους της λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ».
Ο άνδρας αυτός εμφανιζόταν ήδη χθες, Κυριακή, σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ιντερνετ, ως ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών που κατέλαβαν γραφεία της περιφερειακής διοίκησης στο Ντονέτσκ έπειτα από σύντομες συμπλοκές με την αστυνομία.
Μερικές δεκάδες φιλορώσοι διαδηλωτές ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το κτίριο της τοπικής διοίκησης για να χειροκροτήσουν αυτή την ανακήρυξη, ωστόσο αυτοί που διαμαρτύρονται δεν φαίνεται να ελέγχουν άλλα τμήματα της πόλης αυτής του ενός εκατομμυρίου κατοίκων.
Την ίδια ώρα και στο Χάρκοβο σημειώθηκαν τόσο την Κυριακή όσο και την Δευτέρα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε φιλορώσους διαδηλωτές, οι οποίοι επίσης ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στην περιοχή.

Το Κίεβο ανησυχεί – Φόβοι για μια νέα Κριμαία υπό τις «ευλογίες» της Μόσχας

Από την πλευρά της η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, δια στόματος του πρωθυπουργού, Αρσένι Γιατσένιουκ, κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από αυτές τις αποσχιστικές τάσεις και καταγγέλλει ότι υπάρχει σχέδιο Πούτιν για νέες Κριμαίες με στόχο τον διαμελισμό της χώρας.

Ο ίδιος είπε ανοικτά ότι όσοι πρωτοστατούν στα γεγονότα έχουν «σαφώς ρωσική προφορά». Ανάλογες κατηγορίες εξαπέλυσε και η Γιούλια Τιμοσένκο, υποψήφια για την προεδρία, που πήγε τη Δευτέρα στο Ντόνετσκ.
Υπαινιγμοί και από τις ΗΠΑ για υποκίνηση γεγονότων από τη Ρωσία
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ, καθώς, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις».

Τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία «δεν φαίνεται να είναι αυθόρμητα», είπε ο Τζον Κέρι στον Λαβρόφ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι «κατέστησε σαφές πως περαιτέρω απόπειρες της Ρωσίας να αποσταθεροποιηθεί η Ουκρανία θα έχουν κόστος για τη Ρωσία», συνεχίζει η αμερικανική ανακοίνωση, καλώντας εκ νέου τη Μόσχα σε κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Οι δύο πλευρές, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν τη σύγκληση άμεσων συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ εντός δεκαημέρου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Σφυρίζει αδιάφορα η Μόσχα

«Σταματήστε να δείχνετε συνεχώς τη Ρωσία, και να ρίχνετε όλα τα προβλήματα της Ουκρανίας πάνω της» ήταν η απάντηση της Ρωσίας στις αιτιάσεις Ουκρανίας και ΗΠΑ.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ανέφερε με νόημα «Εάν εκείνοι που αυτοαποκαλούνται κυβέρνηση της Ουκρανίας συνεχίσουν την ανεύθυνη στάση τους απέναντι στη μοίρα της χώρας και του λαού της, η Ουκρανία θα βρεθεί αναπόφευκτα ενώπιον νέων δυσκολιών και κρίσεων» .

Η Μόσχα επανέλαβε επίσης πως το Κίεβο πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση που θα δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών της.

Μάλιστα, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Λαβρόφ εξέφρασε την θέση πως η Ουκρανία «χρειάζεται διεθνή βοήθεια για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν εθνικό διάλογο για συνταγματική αναθεώρηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ