Η επανάσταση που κρύβει το bitcoin -Ολη η αλήθεια για το ψηφιακό νόμισμα - iefimerida.gr

Η επανάσταση που κρύβει το bitcoin -Ολη η αλήθεια για το ψηφιακό νόμισμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καταραμένο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, το bitcoin θεωρείται στις ΗΠΑ ευκαιρία. Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν καθαροί κανόνες και διαφάνεια, τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να είναι το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Ο Μπέντζαμιν Λόσκι, 43 ετών, ανώτερο στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών της πόλης της Νέας Υόρκης είναι σκληρός παίκτης και υπέρ της διαφάνειας. Το 2012 έφτιαξε ένα τρανταχτό όνομα καταδικάζοντας την βρετανική τράπεζα Standard Chartered σε πρόστιμο 340 εκατ. δολαρίων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε συναλλαγές με το Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα έδωσε συνέντευξη τύπου για το bitcoin και όλοι κρατούσαν την αναπνοή τους. Θα ρίξει το ανάθεμα; Θα φυλακίσει κάποιους; Η θα βάλει στο μάτι τους σπεκουλαδόρους του πλανήτη που κερδοσκοπούν με το ψηφιακό χρήμα;

Ο Λόσκι δήλωσε ότι αφού συνάντησε δεκάδες επαγγελματίες, διάβασε χιλιάδες σελίδες τεχνικής ενημέρωσης για το bitcoin, οργάνωσε ένα διήμερο δημόσιας διαβούλευσης το οποίο μαγνητοσκόπησε, άκουσε επί ώρες καθηγητές του Στάνφορντ και του Πρίνστον, καθώς και δεκάδες επιχειρηματίες και ηγετικές μορφές αυτής της νέας νομισματικής τεχνολογίας αποφάνθηκε: "Potential wonderful benefits", δηλαδή «καταπληκτικά πιθανά πλεονεκτήματα».

Ολοι συμπέραναν από εκείνη τη στιγμή ότι τα πλεονεκτήματα γίνονται πλέον περισσότερα από τα μειονεκτήματα και ότι πρέπει όλοι οι κρίσιμοι παράγοντες να εργαστούν για να θέσουν τους κανόνες στη νέα αυτή αγορά.

Το bitcoin, αντίθετα με τα χαρτονομίσματα, αφήνει ίχνη από την αρχή ως το τέλος των συναλλαγών

In bitcoin we trust

Οι Αμερικανοί γρήγορα κατάλαβαν τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα για την οικονομία τους και την κοινωνία αυτού του τεχνολογικού εργαλείου. Το ψηφιακό νόμισμα, αντίθετα με τα χαρτονομίσματα, αφήνει ίχνη από την αρχή ως το τέλος των συναλλαγών: δεν πλαστογραφείται και είναι αδύνατο να το κλέψει κάποιος. Δεν χρειάζεται καταρχήν κεντρικές τράπεζες, ούτε οικονομική πολιτική, ούτε διαμεσολαβητές χρηματοπιστωτικού τύπου οι οποίοι πληρώνονται αδρά για να υπάρξουν.

Υπάρχει μόνο ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης μεταξύ χρηστών και δίκτυα με ταχύτητα φωτός, χωρίς τα έξοδα. Η κλίμακα εξοικονόμησης μεταξύ κρατών και χρηστών είναι ασύλληπτη, ειδικά όταν ξαναδούμε κάποια νούμερα:

  • 4.000 δις δολάρια συναλλάσσονται καθημερινά
  • 2.000 δις δολάρια στοιχίζει ετησίως η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή
  • κόστη διαχείρισης και διατήρησης λογαριασμού σε τράπεζες (ανεκτίμητο, σε κάθε χώρα)
  • κόστη διαχείρισης τραπεζικών καρτών, σε δις ετησίως, ανά χώρα
  • Κόστη παραγωγής, διαχείρισης και καταστροφής των χαρτονομισμάτων

Το καταλάβαμε: Η ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων, bitcoin ή άλλων, θα αναστατώσει όλες τις υπάρχουσες χρηματοπιστωτικές πρακτικές. Απέναντι σε αυτή την τεχνολογική επανάσταση, η οποία μπορεί να φέρει το καλύτερο αλλά και το χειρότερο, όπως για παράδειγμα η ανακάλυψη του ατόμου, υπάρχουν δύο διαφορετικές συμπεριφορές: Να μείνει κάποιος στην άκρη για να αποφύγει το κύμα ή να αντιμετωπίσει τη γέννηση αυτού του νέου εργαλείου αναζητώντας τρόπους για να το ελέγξει και να αποκομίσει όλα τα δυνατά οφέλη.

Πηγή: Les Echos, Le Monde

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ