Τρίτη θητεία για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας -Ενας στους πέντε ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα - iefimerida.gr

Τρίτη θητεία για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας -Ενας στους πέντε ψήφισαν το ακροδεξιό κόμμα

Τρίτη θητεία για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας -Ενας στους πέντε ψήφισαν το ακρο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Βίκτορ Ορμπάν ανανέωσαν οι Ούγγροι, καθώς ο πρωθυπουργός κέρδισε το δικαίωμα για μία ακόμη θητεία. Το ανησυχητικό στοιχείο, όμως, από την εκλογική διαδικασία ήταν η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος, που κατηγορείται για αντισημιτισμό, το οποίο ψήφισαν περίπου ένας στους πέντε.

Ο Ορμπάν -που είχε διατελέσει πρωθυπουργός και το διάστημα 1998-2002- έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ξένους επενδυτές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πολλοί Ούγγροι θεωρούν πως οι 51χρονος αγωνίζεται για τα συμφέροντά τους, καθώς υπό την διακυβέρνησή του έχουν μειωθεί οι ατομικοί φόροι, ενώ έχουν επιβληθεί εξοντωντικοί στις μεγάλες επιχειρήσεις. Επειτα από την καταμέτρηση του 71% των ψήφων, αξιωματούχοι προέβλεπαν πως το Fidesz, το κόμμα του Ορμπάν, θα πάρει τις 135 από τις 199 έδρες του κοινοβουλίου, όπως αναφέρει η Guardian.

Η αριστερή συμμαχία προβλέπεται πως θα πάρει 39 έδρες, ενώ 25 θα πάνε στο Jobbik, το ακροδεξιό κόμμα που παρουσίασε άνοδο από το 15,9% που ήταν το ποσοστό του πριν από τέσσερα χρόνια, στο 21,25%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση ακροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Κας Μούντι, επίκουρο καθηγητή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του University of Georgia. Το μόνο κόμμα, των συγκεκριμένων πεποιθήσεων που έχει δείξει μεγαλύτερη ισχύ είναι εκείνο της Ελβετίας, που είχε πάρει 26,6% στις εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ