Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στο Κίεβο η εκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας με τους φιλορώσους κατοίκους να βγαίνουν ξανά στους δρόμους καταλαμβάνοντας κυβερνητικά κτήρια. Κεντρικό τους αίτημα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση με τη Ρωσία κατά το πρότυπο της Κριμαίας.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία και υποσχέθηκε ότι η αστυνομία θα αποκαταστήσει ειρηνικά την τάξη.
Ο Αβάκοφ κατηγόρησε επίσης τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι συνωμοτεί με τον Πούτιν για να πυροδοτήσουν εντάσεις σε μια περιοχή που κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από ρωσόφωνους.
«Ο Πούτιν και ο Γιανουκόβιτς διέταξαν και πλήρωσαν για το τελευταίο κύμα αυτονομιστικών ταραχών στα ανατολικά της χώρας. Οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν εκεί δεν είναι πολλοί, είναι όμως πολύ επιθετικοί», ανέφερε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook. «Η κατάσταση θα επανέλθει υπό έλεγχο χωρίς αιματοχυσία. Αυτή είναι πράγματι η εντολή προς τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Όμως η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θα ανεχτεί ειρηνικά την ανομία των προβοκατόρων», υπογράμμισε.
Νωρίτερα διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του κυβερνείου στην πόλη Ντονέτσκ, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Κάποιοι μάλιστα κατέβασαν την ουκρανική σημαία που κυμάτιζε στο δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της τη ρωσική.
Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές διαδήλωναν κοντά στο κτήριο του κυβερνείου, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «Δώστε μας δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή «Έξω το ΝΑΤΟ».
Στο Λουχάνσκ φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) αφού οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν παρά την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που έκαναν.
Στα χέρια των διαδηλωτών έπεσε και ένα κρατικό κτίριο στο Χάρκοβο. Περίπου 2.000 διαδηλωτές με ρωσικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο. Δεκάδες εξ αυτών μόλις οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας υποχώρησαν μπροστά στο πλήθος, μπήκαν μέσα και ανέβασαν τη ρωσική σημαία.