Πρώτα η επικύρωση των αποφάσεων της Συνόδου - iefimerida.gr

Πρώτα η επικύρωση των αποφάσεων της Συνόδου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μέρα με τη μέρα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, ότι όλη αυτή η αναταραχή στις διεθνείς αγορές χρήματος αλλά και στις αγορές ομολόγων, δεν βοηθά το ελληνικό ζήτημα. Όσοι έβλεπαν μπροστά, είχαν κρούσει το κώδωνα κινδύνου από τις 22 Ιουλίου, δηλαδή αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας ότι όσο το δεύτερο "πακέτο" για την Ελλάδα βρίσκεται στα χαρτιά και δεν επικυρώνεται από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών, τόσο υπάρχει κίνδυνος να ανατραπούν στη πράξη οι όποιες θετικές αποφάσεις για το ελληνικό Χρέος.

Τα πρώτα... φίδια άρχισαν να ζώνουν την ελληνική πλευρά όταν μπήκαν στο στόχαστρο των αγορών η Ισπανία και η Ιταλία, προκαλώντας έτσι συζήτηση για το εάν επαρκούν ή όχι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, επιτρέποντας έτσι σε όσους είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, να ζητήσουν εμμέσως πλην σαφώς επανεξέταση συνολικά της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθούν τα μέλη της Ευρωζώνης άρα και των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βεβιασμένα- σύμφωνα με την άποψη τους- για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

Τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν περισσότερο από τη στιγμή που ξεκίνησε ο "χορός" των χρηματιστηρίων, με επίκεντρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο οποίος έχει χάσει 30% από την αρχή του χρόνου. Και δεν είναι μόνο οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στις διαβουλεύσεις που είναι σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο "πακέτο" για την Ελλάδα, είναι κυρίως ότι ασκείται ιδιαίτερη πίεση στις γαλλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος και στις οποίες αντανακλάται η ανησυχία των αγορών για το αξιόχρεο της γαλλικής οικονομίας, που βρέθηκε σε δίνη έντονης φημολογίας τα τελευταία 24ωρα.

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που θεωρούν ότι η νέα έκτακτη συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί την ερχόμενη Τρίτη, δεν αποτελεί καλή είδηση, καθώς είναι προφανές ότι οι δύο ηγέτες, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, επιθυμεί ηρεμία. Ο μεν Σαρκοζί ούτε καν διανοείται ότι μπορεί να χάσει το ΑΑΑ και να καταστεί υποδεέστερος συνομιλητής της Μέρκελ, η δε Γερμανίδα Καγκελάριος ούτε καν διανοείται ότι θα πάει στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου με ανοικτή τη συζήτηση για περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, άρα και οι δύο ούτε καν συζητούν την απαιτούμενη αύξηση της συμμετοχής τους προκειμένου το EFSF να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Τι σημαίνει όμως ασθενές Ευρωπαϊκό Ταμείο; Πολύ απλά ότι η δυνατότητα έκδοσης ομολόγων- όπως προβλέπει η απόφαση της 21ης Ιουλίου- με αξιολόγηση ΑΑΑ, τίθεται σε κίνδυνο, άρα ακολούθως και η υλοποίηση του αρχικού σχεδίου για την Ελλάδα.

Αυτά ακριβώς βλέπει κι ακούει ο Ε. Βενιζέλος κι ανησυχεί, επιμένοντας ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι εάν θα λάβουμε την επόμενη δόση από τον νέο ή τον υφιστάμενο Μηχανισμό, αλλά το να περάσουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια εγκαίρως κι ακριβώς όπως προβλέπει το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, γιατί εάν αρχίσουν οι εκπτώσεις τότε....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ