Στις υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας Telegraaf, που όπως γράφει «το ελληνικό χρέος αποδεικνύεται χρυσός».
Οπως επεξηγεί ο αρθρογράφος Ρόναλντ Βαν Γκέσελ, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου έχουν την καλύτερη απόδοση που υπάρχει στην ευρωζώνη, ενώ πριν από μερικά χρόνια διασύρθηκαν. Και συμπεραίνει «Μπορεί να συμβεί».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στις 26 Ιουλίου 2012, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα σώσει το ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου είχαν ενισχυθεί και τώρα έχουν μία απόδοση 439%, όπως υπολογίζεται από την Bank of America Μέριλ Λιντς. «Η μερίδα του λέοντος αυτής της απόδοσης οφείλεται στην αύξηση των τιμών, αλλά και στο υψηλότερο επιτόκιο. Στο αποκορύφωμα της κρίσης στην Ελλάδα, η απόδοση ήταν 40%».
Η εφημερίδα κάνει, επίσης, κρας τεστ των ελληνικών ομολόγων. «Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να δίνουν μια πολύ καλύτερη απόδοση σε σχέση με τα γερμανικά ή τα ολλανδική κρατικά ομόλογα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες θέλουν να προσελκύσουν πολλά κεφάλαια. Τον Ιούνιο η Ελλάδα θέλει να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ με ένα νέο ομόλογο διάρκειας τριών έως πέντε ετών. Αργότερα εντός του έτους ποσό 2-3 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Ελλάδα θα είναι και πάλι ενεργή στην αγορά κεφαλαίων».
Υπογραμμίζει ότι τα δάνεια στις νότιες χώρες της κρίσης της Ευρωζώνης έχουν γίνει περιζήτητα.
«Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα ελληνικά δάνεια είχαν απόδοση 23%, που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα επί συνόλου 34 χωρών σύμφωνα με τον Bloomberg World Bond Index. Τα πορτογαλικά δάνεια έρχονται στη δεύτερη θέση με 12% απόδοση. Οι οικονομίες όλων των χωρών του Νότου πηγαίνουν καλύτερα».
«Η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, ίσως και από Δευτέρα»
Στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές αναφέρεται σε δημοσίευμά του και ο Guardian. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα της», γράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας.
Επικαλείται, μάλιστα, τραπεζίτες που ήρθαν σε επαφή με την εφημερίδα και επιβεβαίωσαν ότι οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να προσλαμβάνει διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan και Goldman Sachs, με σκοπό να μεσολαβήσουν για λογαριασμό της.