Εκατοντάδες πακιστανοί άμαχοι, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ με στόχο μαχητές στις περιοχές των φυλών, που έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Τουλάχιστον 2.292 άμαχοι έχουν σκοτωθεί --ο αριθμός είναι κατά 40% υψηλότερος από την εκτίμηση που διατυπώνεται γενικά-- στις 291 επιδρομές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2004, σύμφωνα με την έρευνα του Γραφείου για την Ερευνητική Δημοσιογραφία, που εδρεύει στο Λονδίνο, και μιας ημερήσιας εφημερίδας στο Πακιστάν, της The Express Tribune.
Οι επιδρομές κλιμακώθηκαν επί των ημερών της διακυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με 236 επιδρομές να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 1.842 ανθρώπων, σύμφωνα με την μελέτη.
Στην διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους στις ΗΠΑ είχαν σημειωθεί 52 επιδρομές, κατά την μελέτη.
Η μελέτη των πληγμάτων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποκάλυψε ότι διεξάγονται πολύ περισσότερες επιθέσεις από τα UAVs, που χειρίζεται η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, από ό,τι είχε αναφερθεί ως σήμερα. Οι μαχητές οι οποίοι δρουν με ορμητήριο τις περιοχές των φυλών μοιάζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό όσων σκοτώνονται.
Πάνω από 1.100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, αναφέρεται στην μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα τέτοιο στοιχείο.
"Στον πολιτισμό των Πακτούν (σ.σ. των φυλών που πλειοψηφούν στις περιοχές όπου σημειώνονται οι επιθέσεις) συνηθίζουμε να έχουμε ένα κτίριο όπου μένει η οικογένεια και δίπλα του είναι ο Χούτζρα (ο ξενώνας) όπου μένουν οι επισκέπτες, οι φιλοξενούμενοι", είπε ο Μαχμούντ Σαχ, ειδικός σε θέματα άμυνας και πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην περιοχή των φυλών.
Εάν οι φιλοξενούμενοι είναι ύποπτοι ως μέλη των Ταλιμπάν ή της αλ Κάιντα και γίνουν στόχοι επιθέσεων από τηλεκατευθυνόμενα αμερικανικά αεροσκάφη συχνά υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων, πρόσθεσε ο Σαχ.
Αν και επίσημα το Ισλαμαμπάντ καταδικάζει τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν πιστεύεται ότι συνεργάζονται με τις αμερικανικές ομόλογές τους και συμβάλλουν στην αναγνώριση και στην ιεράρχηση της προτεραιότητας των στόχων.
Η συνεργασία αυτή όμως έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι μηχανισμοί των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού εμφανίστηκαν να ενοχλούνται από την αυξανόμενη παρουσία και επιρροή της CIA στο Πακιστάν, ειδικά μετά την επιχείρηση που απέβη στο θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν που έφεραν σε πέρας επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων καταστροφών Seals στη βορειοδυτική πόλη Αμποταμπάντ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.