Ως επίθεση εφ' όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης, με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, εξέλαβε το ΠΑΣΟΚ την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, προκαλεί και δημιουργεί κλίμα σύγχυσης και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Διαφοροποιείται διαρκώς
Με ανακοίνωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε έμμεσα να αποχωρήσει του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, με αφορμή το σκάνδαλο Μπαλτάκου και τις σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Αυτή η ανακοίνωση είναι για τη Χαριλάου Τρικούπη δείγμα «επιμονής» του Γιώργου Παπανδρέου στην προσωπική πολιτική ατζέντα και στην τακτική της «διαρκούς» διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή του κόμματος.
Στελέχη εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου κάνει από τώρα προμελετημένα βήματα για την επομένη των ευρωεκλογών, «υπονομεύοντας την προσπάθεια του Ευ. Βενιζέλου και βάζοντας επί της ουσίας εμπόδια στην εκλογική εκστρατεία της Ελιάς, όπως απέδειξε με την απουσία του την ημέρα της επίσημης παρουσίασης».
Eπιμένει με νέα δήλωση
Όχι μόνο επιμένει αλλά πάει και ένα βήμα παραπέρα ο Γιώργος Παπανδρέου όσον αφορά τις δηλώσεις του με τις οποίες ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο κ. Παπανδρέου είπε: «Η δήλωσή μου ισχύει».
Όταν ρωτήθηκε αν η επιμονή του να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει τον τόπο σε περιπέτειες εννοώντας τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Εκλογές πάντα θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να εμμένουμε στον αγώνας μας, τις αρχές μας και το δίκιο μας».
Αυτοαναιρείται
Το ζήτημα στο οποίο εστιάζουν, όμως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφορά στο πώς γίνεται ο πρώην πρωθυπουργός να υποστηρίζει δημοσίως ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί και πρέπει προωθώντας ατζέντα μεταρρυθμίσεων να φτάσει μέχρι το 2016 (στο Βloomberg) και από την άλλη πλευρά να θέτει ερωτήματα που βάλλουν ευθέως κατά της κυβερνητικής συνοχής, με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου.
«Πώς είναι δυνατόν, με αυτά τα δεδομένα, η κυβερνητική συνεργασία να λειτουργεί επ' ωφελεία της χώρας και των Ελλήνων;» ήταν το ερώτημα που περιείχε η ανακοίνωση Παπανδρέου και προκάλεσε έντονη ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και ευρύτερα στην κυβέρνηση, όπου προβληματίζονται πλέον για τις συνεχείς, άμεσες ή έμμεσες διαφοροποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού.
Πού το πάει ο Παπανδρέου;
Θέλει να ρίξει την κυβέρνηση; Είναι δύο από τα πολλά ερωτήματα που απασχολούν συσκέψεις επί συσκέψεων όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε με την καταψήφιση του άρθρου για τις τράπεζες στο πολυνομοσχέδιο και το δεύτερο με την ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας που έσκασε η υπόθεση Μπαλτάκου.
Δεν είναι μόνο συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ή βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προβλέπουν ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη χαράξει προσωπική πορεία και ότι μετά τις ευρωεκλογές προσανατολίζεται σε πρωτοβουλίες και κινήσεις, ενδεχομένως και για τη δημιουργία νέου κόμματος.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος, όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες για τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, αρνήθηκε με νόημα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες- συνέστησε και στους συνεργάτες του κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Δεν θέλω να σχολιάσω τη δήλωσή του. Ο κ. Παπανδρέου έχει τις απόψεις του. Είναι σαφές ότι έχω μια άλλη άποψη και ότι δεν έχω αυτήν τη στιγμή μια εναλλακτική λύση που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της πορείας της χώρας. Θυμίζω ότι ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του στο Βloomberg μίλησε για την ανάγκη διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας», είπε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Πρωτόπαπας, αλλά ακολούθησε πυρ ομαδόν από πράσινα στελέχη.
Αιχμές
Με σαφείς αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε: «Δεν θα φύγουμε από την κυβέρνηση, δεν εξυπηρετούμε μικροκομματικά συμφέροντα ή προσωπικά προκειμένου να μη βγει η χώρα από την κρίση», ρίχνοντας τα βέλη του στον Γιώργο Παπανδρέου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αφού τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης των ακροδεξιών σταγονιδίων, προσέθεσε ότι προφανώς χρειάζεται εκδημοκρατισμός και σταθεροποίηση της κυβέρνησης και συμπλήρωσε με νόημα:
«Εξάλλου και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε με απόλυτο τρόπο -και για τον ίδιο- την ανάγκη σταθεροποίησης της κυβέρνησης...»
Εμμεση πλην σαφής απάντηση στον κ. Παπανδρέου ήταν και η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος επικαλέστηκε τις ευθύνες της τότε ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όταν αποδέχτηκε να συγκυβερνήσει όχι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, «απενοχοποιώντας έτσι τις ακροδεξιές ιδέες σε ένα ευρύ ακροατήριο στην Ελλάδα» δήλωσε σε έντονο ύφος.