Το δράμα των Σύρων προσφύγων στον Λίβανο - Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο - iefimerida.gr

Το δράμα των Σύρων προσφύγων στον Λίβανο - Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Το δράμα με τους σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τραγικές διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα με τους σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο. Οι άνθρωποι που έχουν ζητήσει καταφύγιο στη γειτονική χώρα ξεπερνούν πια το ένα εκατομμύριο. Οι περισσότεροι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ η χώρα που τους φιλοξενεί δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους.

Mια 40χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών αυτοπυρπολήθηκε έξω από την έδρα του ΟΗΕ στην Τρίπολη, όταν η ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες της έκοψε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. "Προτιμώ χίλιες φορές να πεθάνω, παρά να βλέπω τα παιδιά μου να πεθαίνουν κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μου", είπε η γυναίκα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Η περίπτωσή της έριξε νέο φως στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιβιώνουν άλλο ένα εκατομμύριο συμπατριώτες της στο Λίβανο, μια χώρα με 4 εκατομμύρια πληθυσμό! Οι μισοί πρόσφυγες είναι παιδιά, τα οποία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας, όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα στο Λίβανο αδυνατούν να συντρέξουν όλο αυτό τον πληθυσμό στο βαθμό που θα έπρεπε.

Μεγάλη εισροή προσφύγων, πενιχρή βοήθεια.

"Ο Λίβανος δέχεται καθημερινά 2.500 νέους πρόσφυγες από τη Συρία, περίπου ένα άτομο κάθε λεπτό", αναφέρει το εκεί παράρτημα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). "Η είσοδος ενός εκατομμυρίων προσφύγων θα αποτελούσε πρόβλημα για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για μια μικρή χώρα σαν τον Λίβανο που σπαράσσεται από τα δικά του εσωτερικά προβλήματα", δηλώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο Λίβανος, όπως υποστηρίζει, δεν θα μπορέσει να σηκώσει μόνος του αυτό το βάρος χωρίς σημαντική εξωτερική βοήθεια. Η ύπατη αρμοστεία ζήτησε κονδύλι ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αλλά, μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο το 14% του ποσού. Αυτό την αναγκάζει να προβαίνει σε περικοπές, βυθίζοντας έτσι σε ακόμα μεγαλύτερη ένδεια χιλιάδες ανθρώπους. Η Μαριάμ, η γυναίκα που αυτοπυρπολήθηκε, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που "κόπηκαν".

Στα τρία χρόνια που έχουν περάσει από τότε που ξέσπασε η εμφύλια σύρραξη στη Συρία, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους περίπου 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας. Από αυτούς, τα 2,5 εκατομμύρια έχουν φύγει από τη Συρία. Το ένα εκατομμύριο στοιβάζεται στον Λίβανο. Οι υπόλοιποι έχουν καταφύγει κυρίως στην Ιορδανία, στην Τουρκία, στο Ιράκ, στην Αίγυπτο και αλλού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία ΟΗΕ πρόσφυγες Λίβανος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ