Στους 78 οι νεκροί από τον Εμπολα στη Γουϊνέα -Συναγερμός στις αφρικανικές χώρες - iefimerida.gr

Στους 78 οι νεκροί από τον Εμπολα στη Γουϊνέα -Συναγερμός στις αφρικανικές χώρες

Στους 78 οι νεκροί από τον Εμπολα στη Γουϊνέα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θερίζει ο ιός του Εμπολα στη Δυτική Αφρική. Για «πρωτοφανή επιδημία» κάνουν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς οι νεκροί φτάνουν τους 78 στη Γουϊνέα. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές διαφόρων δυτικοαφρικανικών χωρών, καθώς η επιδημία του θανατηφόρου ιού αριθμεί ήδη δεκάδες θύματα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ισημερινή Γουϊνέα όπου ο Εμπολα πρωτοέκανε την εμφάνισή του τον περασμένο Ιανουάριο. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επιδημία σε ό,τι αφορά την έκταση της και τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων» δηλώνει στο BBC ο Μαριάνο Λούλι, συντονιστής του κλιμακίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που δραστηριοποιείται στην περιοχή. «Τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της χώρας που απέχουν σημαντικά μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό μας ανησυχεί, καθώς δυσχεραίνει τις προσπάθειες των γιατρών να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία» προσθέτει ο κ. Λούλι.

Η επιδημία ξεκίνησε από την απομακρυσμένη νοτιοανατολική επαρχία του Νζερεκόκε. Πέρασαν έξι εβδομάδες έως ότου οι αρχές της Γουϊνέας αντιληφθούν το μέγεθος της κατάστασης και σημάνουν συναγερμό. Τώρα, ο ιός έχει εξαπλωθεί στην πρωτεύουσα Κόνακρι με δυο εκατομμύρια πληθυσμό, καθώς και στη γειτονική Λιβερία, όπου έχουν παρατηρηθεί εφτά ύποπτα κρούσματα, εκ των οποίων τα τέσσερα θανατηφόρα. Και η Σιέρα Λεόνα έχει αναφέρει πέντε ύποπτα κρούσματα, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ότι πρόκειται για τον Εμπολα.

Η επιδημία του Εμπολα ανάγκασε τον Σενεγαλέζο σταρ της μουσικής Γιουσού'Ν'Ντουρ να αναβάλει μια συναυλία του στο Κόνακρι της Γουϊνέας που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο. Στη Λιβερία, ο υπουργός υγείας Γουόλτερ Γκουενιγκάλε συνέστησε στους πολίτες να σταματήσουν κάνουν σεξ, καθώς ο ιός μεταδίδεται και μέσω της ανταλλαγής σωματικών υγρών.

Ο Εμπολα, για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα το εμβόλιο, μια μορφή αιμορραγικού πυρετού. Μεταδίδεται με στενή επαφή και είναι θανατηφόρος στο 25% με 90% των περιπτώσεων. Η διάγνωσή του δεν είναι εύκολη, καθώς ξεκινά με συμπτώματα κλασικής γρίπης. Το πρώτο καταγραμμένο κρούσμα του ιού εντοπίστηκε το 1976 στο Σουδάν, αν και οι περισσότερες επιδημίες έχουν σημειωθεί σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.

Φωτογραφία: Associated Press

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επιδημία Γιατροί Χωρίς Σύνορα Εμπόλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ