Για φυγομαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον οποίο και κατήγγειλε ότι «υπηρέτησε κυβερνητικό σχέδιο».
«Δεν θα καταφέρετε να αποφύγετε αυτή τη συζήτηση. Το success story μετατράπηκε σε ιστορία τρόμου. Είστε μια κυβέρνηση πολυτραυματίας. Ας κάνουμε κάθε βδομάδα τέτοια λάθη για να χάνετε κι από δύο στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία»,παρατήρησε χαρακτηριστικά από το βήμα της ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας «απαντώντας» σε όσους τον επέκριναν για τη «βροχή» των προτάσεων μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση φυγομάχησε. Το μόνο κυβερνητικό σχέδιο ήταν η φυγομαχία. Ο κ. Μειμαράκης υπηρέτησε αυτό το σχέδιο» είπε, δυναμιτίζοντας το κλίμα της συζήτησης.
«Μία βουλή διακοσμητική, που δεν στέκεται απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας είναι ότι χειρότερο για την απαξίωση της πολιτικής, των θεσμών και της ίδιας της Δημοκρατίας και θα ήθελα να εκλάβετε την πρόταση δυσπιστίας μας ως θεσμικής απάντηση στον ευτελισμό και στην απαξίωση του κοινοβουλίου», είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.
Αναλύοντας δε, τα κίνητρα, τα οποία τον ώθησαν να καταλήξει στην εν λόγω απόφαση διευκρίνησε: «Δεν πρόκειται για μία προσωπική διένεξη, αλλά για μία πολιτική επιλογή, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να πάρει πάνω του,-ως μη όφειλε-, την απόφαση να αποδεχτεί πλήρως την απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα».
«Θα μπορούσατε να θέσετε το θέμα στην Επιστημονική Επιτροπή της βουλής ή έστω στη Διάσκεψη των Προέδρων», είπε στη συνέχεια.
Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζοντας την ομιλία του υπενθύμισε πως «ο κ. Μειμαράκης είναι από τους λίγους, -δεν είναι σύνηθες-, που έχει εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Έχουμε και ένα λόγο παραπάνω να είμαστε αυστηροί και απαιτητικοί. Χθες του εκφράσαμε με έντονο τρόπο, ότι έγινε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με πολιτική σκοπιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Εν είδη απολογισμού, ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθύμισε πως χθες «μιλήσαμε για «πολιτικό έγκλημα» και πρόσθεσε πως «δεν καταλαβαίνω τον διαρκή εκβιασμό που υφίστανται οι βουλευτές και που χθες ξεπέρασε τα όρια. Γνώριζε ο κ. Σταμάτης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα δόσης στο αυριανό γιούρογκρουπ, αλλά στις17 του Απρίλη. Πρόκειται για εκβιασμό συνειδητά ψευδή». «Με την τρομοκρατία της δόσης, φτάνετε με το ζόρι στο 151 και ο κ. Στουρνάρας ούτε 140 δεν θα έπαιρνε. Μ' αυτό τον τρόπο εκθέσατε τον υπουργό των οικονομικών, αλλά φανερώσατε τον φόβο σας μπροστά στη διαδικασία της ψηφοφορίας».
Ακόμη, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Συνταγματολόγους των οποίων έλαβαν τις γνωμοδοτήσεις:
«Κρίνετε του καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου ανάλογα με το αν έχουν κομματική προτίμηση ή όχι; Καταθέτω και τη γνωμοδότηση Κατρούγκαλου, Φιλίππου, καταθέτω και απόσπασμα από τη Μελέτη της κας Καμτσίδου. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η πρότασή μας έπρεπε να συζητηθεί με τη διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στους υπουργούς του κυβερνητικού σχήματος: « Άκουσα και τον κ. Αθανασίου. Να κάνει λόγο για διάκριση της ευθύνης σε συλλογική και ατομική. Επουδενί δε συμβαίνει ατομική ευθύνη υπουργού με συλλογική κυβέρνησης. Πως λοιπόν επαναφέρετε το όριο του εξαμήνου;» είπε και συνέχισε λέγοντας «Εξ όσων γνωρίζω και ο κ. Βενιζέλος αποδέχεται αυτό το διαχωρισμό, αλλά είναι γνωστός και για τη συνήθειά του τις γνώσεις του να τις χρησιμοποιεί για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».
Από τα βέλη του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγαν ούτε οι «αντάρτες» των προηγούμενων ημερών, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο. «Έμειναν οι αντάρτες γάλακτος οι οποίοι κάνουν φασαρία και στο τέλος ψηφίζουν τα πάντα, σε συνεννόηση κατά την άποψή μας με την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη διαδικασία συγκάλυψης ήθελε να ξεσκεπάσει η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε και να αναδείξει τις ευθύνες του κ. Στουρνάρα».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης, «ότι στη συνείδηση της κοινωνίας έχει απαξιωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. 400 εφαρμοστικοί νόμοι, 9 νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο κ. Σαμαράς δεν έρχεται ουδέποτε. Κατήργησε την ώρα του Πρωθυπουργού. Εμείς, όμως, έχουμε μία τελείως διαφορετική αντίληψη για το ρόλο του κοινοβουλίου. Ζητάμε περισσότερη Δημοκρατία. Απαιτούμε την τήρηση του κανονισμού του Συντάγματος».