Πούτιν: Αποσύρουμε τα στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα - iefimerida.gr

Πούτιν: Αποσύρουμε τα στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης προχωρά η Μόσχα, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την Αγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι.

Συγκεκριμένα όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, ο Πούτιν είπε στη Μέρκελ ότι διέταξε τη απόσυρση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα ανατολικά ουκρανικά σύνορα. «Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε την καγκελάριο ότι διέταξε τη μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Επιπλέον», συ μπλήρωσε, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και την Υπερδνειστερία».

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις «ευκαιρίες που δημιουργούν οι διεθνείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας» στην Ουκρανία.

Ήδη η Μόσχα έχει καταστήσει σαφή την επιδίωξή της οι δυτικές δυνάμεις να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Κιέβου για παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας σε περιοχές της Ουκρανίας.

«Ο Ρώσος ηγέτης μίλησε για την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων με στόχο την άρση του εξωτερικού αποκλεισμού της Υπερδνειστερίας και την αναζήτηση μιας δίκαιης και διεξοδικής λύσης στην περιοχή αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατά την οποία συζήτησαν τρόπους επίλυσης της ουκρανικής κρίσης. «Συζήτησαν βήματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, διευκρινίζοντας πως το τηλεφώνημα έγινε σε συνέχεια της συνάντησης Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών την περασμένη Κυριακή στο Παρίσι.

Επιβεβαιώνοντας τη συνομιλία, ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να τα ξαναπούν χωρίς πάντως να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη νέα τους επικοινωνία.

Όσο για τις πληροφορίες περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει σημειώσει τις σχετικές αναφορές αλλά περιμένει ακόμα να δει πράξεις από τη Μόσχα.

Στο ίδιο ύφος και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι σχολίασε πως «εάν οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγω περί μιας απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων από τις παραμεθόριες περιοχές [της Ρωσίας με την Ουκρανία] αποδειχθούν ακριβείς, αυτό θα αποτελεί ένα καλοδεχούμενο πρώτο βήμα». Σε κάθε περίπτωση «θα ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να επιταχύνει» την απόσυρση αυτή, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ