Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, διοργάνωσε, στην Αθήνα συνάντηση εμπειρογνωμόνων με θέμα: “Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για μεταδοτικά νοσήματα των νεοαφιχθέντων μεταναστών στις χώρες της ΕΕ/ ΕΟΧ: Τα οφέλη για τη δημόσια υγεία”.
Η εν λόγω συνάντηση-εργαστήριο έδωσε τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους και διεθνής εμπειρογνώμονες από το χώρο της δημόσιας υγείας, (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)), καθώς και σε εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να ανταλλάξουν εμπειρίες για τις πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) για μεταδοτικά νοσήματα, αλλά και πληροφορίες για τα δεδομένα που προκύπτουν, τις καλές πρακτικές, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Τα μεταναστευτικά ρεύματα προς και εντός της Ευρώπης επιδρούν σημαντικά στη δημογραφία των Ευρωπαϊκών κοινωνιών. Το 2011 περίπου 48.9 εκατ. κάτοικοι χωρών της ΕΕ ήταν αλλοδαποί, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 9.7% του συνολικού πληθυσμού. Από αυτούς 32,4 εκατ. γεννήθηκαν σε χώρες εκτός ΕΕ, ενώ 16,5 εκατ. γεννήθηκαν σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
Τα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης καταγράφουν αυξημένα ποσοστά φυματίωσης, HIV λοίμωξης, ηπατίτιδας Β και άλλων μολυσματικών ασθενειών, που μπορούν να προληφθούν στον πληθυσμό των μεταναστών. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες όπως η συχνότητα των νοσημάτων στη χώρα προέλευσης, οι κακουχίες της μετανάστευσης και οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες στις χώρες εγκατάστασης.