Εμφανή σημάδια εγκατάλειψης στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης - iefimerida.gr

Εμφανή σημάδια εγκατάλειψης στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία βόλτα στο Πάρκο Περιβαλλοτικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης δε θυμίζει σε τίποτα τις εγκαταστάσεις του 14 χρόνια πριν. Το 2000 αποτελούσε μία όαση για την Αττική και σήμερα θυμίζει χωματερή.

Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, παραθέτει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες της πόλης, στα όρια των Δήμων Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού.

Οπως αναφέρουν Τα Νέα, το πάρκο, με έκταση 900 στρεμμάτων, 6πλάσιο σε μέγεθος από τον Εθνικό Κήπο, παρόλο που φιλοξενεί 190 διαφορετικά είδη πτηνών, πλέον δεν έχει μόνιμη χρηματοδότηση από την Πολιτεία, δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό και παρουσιάζει εμφανή σημάδια παρακμής και εγκατάλειψης.

Από τη Νότια είσοδο του Πάρκου οι κάδοι είναι ξέχειλοι με σκουπίδια, ενώ τα φώτα είναι σπασμένα και στην κεντρική καφετέρια τα κτίσματα είναι ρημαγμένα από τη φθορά και την εγκατάλειψη και είτε είναι κενά είτε χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Οσο για τις λίμνες, το σύστημα ανακύκλωσης του νερού δε λειτουργεί πια με αποτέλεσμα να είναι θολές και βαλτωμένες.

Μάλιστα, το δημοσίευμα της εφημερίδας επισημαίνει ότι το ίδρυμα Λάτση είχε κάνει δωρεά 700.000 ευρώ η οποία αχρηστεύθηκε λόγω ελλιπούς συντήρησης και αδυναμίας να πληρωθεί το ηλεκτρικό.

Στην κατάσταση του πάρκου αναφέρθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνοντας τις ευθύνες των αρμοδίων κάνοντας λόγο για το κατά πόσο ήταν χρηστή η διαχείριση των κονδυλίων που δόθηκαν από το 1995. Μάλιστα οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας «που αποτυπώνεται στην έλλειψη καθαριότητας, την καταστροφή της χλωρίδας, την επακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της πανίδας και την ελλιπή συντήρηση των εγκαταστάσεων.»

Μιλώντας στα Νέα ο Σπύρος Ψύχας, που εργάζεται στο παράρτημα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο πάρκο και είναι υπεύθυνος εθελοντών, τονίζει ότι το «Αντώνης Τρίτσης» έχει σημαντικά κενά διαχείρησης και έλλειψη πόρων που εγκυμονούν κινδύνους για το περιβάλλον: «Το σύστημα ανακύκλωσης του νερού δε λειτουργεί και αν συνεχιστεί αυτό, τα ψάρια θα ψοφήσουν και θα μυρίσουν οι λίμνες.» Προσθέτει επίσης ότι υπάρχει έλλειμα σχεδίου για το πώς το πάρκο θα εξακολουθήσει να δέχεται επισκέπτες: «λόγω της υποχρηματοδότησης καμία διοίκηση δεν κατάφερε να κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη εκπόνησης σχεδίου προκειμένου το πάρκο να έχει αύριο»

(Εικόνες από agioianargyroinews )

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ