Tο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων κυβέρνησης - τραπεζών - iefimerida.gr

Tο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων κυβέρνησης - τραπεζών

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Πλούσιο φαίνεται ότι είναι το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, καθώς η χρονική επέκταση του προγράμματος κατά 4 χρόνια ενδεχομένως να μην είναι και τόσο αθώα ή τουλάχιστον όσο αθώα θέλει να την εμφανίζει η ελληνική πλευρά.

Αν και η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη να επεκταθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που λήγουν έως το 2024- αντί του αρχικού πλάνου για λήξεις έως το 2020- ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα μιλώντας στον REAL FM, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει ακόμα μεγαλύτερο όφελος, αφού το καθαρό όφελος από την επέκταση του προγράμματος θα φτάσει στα 135 δισ ευρώ αντί των 106 δισ ευρώ, που θα απέφερε το αρχικό πλάνο.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα... περίεργα, καθώς πολλοί στην αγορά οσμίστηκαν ότι πίσω από αυτή τη συζήτηση μπορεί να κρύβεται η απροθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, κάτι που σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, θα έπρεπε να επεκταθεί χρονικά το πρόγραμμα ανταλλαγής. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, επιμένοντας ότι η συζήτηση γίνεται, καθώς ζητούμενο είναι το καθαρό όφελος των 135 δισ ευρώ, που μόνο η χρονική επέκταση του προγράμματος μπορεί να εξασφαλίσει. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωζώνης στο DOW JONES, όλα ξεκινούν από το το ότι η συμμετοχή των τραπεζών έως τώρα περιορίζεται στα 65 δισ ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες της Ευρωζώνης να πείσει τους ιδιώτες να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, με απώτερο στόχο τη μείωση του Χρέους και των ετήσιων δανειακών της αναγκών. Σύμφωνα, δε, με δηλώσεις χρηματιστή στο πρακτορείο, η χρονική επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων θα δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα- απομείωση ενεργητικού- στις γαλλικές τράπεζες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων, σε μια συγκυρία λίαν αρνητική αν αναλογιστεί κανείς τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Πέρα, όμως, από το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, που δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα από το Σεπτέμβριο, η εμπλοκή των ιδιωτών φαίνεται ότι δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στο πολιτικό σκέλος των διαπραγματεύσεων και συγκεκριμένα στις διαδικασίες επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών- μελών. Όπως μετέδωσε το ASSOCIATED PRESS, το Ολλανδικό Κοινοβούλιο- που αναμένεται να είναι το τελευταίο που θα συζητήσει τις αποφάσεις της Συνόδου- "ανακάλεσε" τον Ολλανδό πρωθυπουργό από τις διακοπές του, καθώς η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ότι η ενημέρωση για τις αποφάσεις της Συνόδου ήταν εσφαλμένη. Ειδικότερα, η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για το ότι ο Μ. Ρούττε τους ενημέρωσε ότι το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα θα φτάσει στα 109 δισ ευρώ συνυπολογιζομένης της συμμετοχής των ιδιωτών, αλλά στη συνέχεια τους παρουσίασε άλλα 50 δισ ευρώ από τη συμμετοχή των τραπεζών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι ο Ολλανδικός Προϋπολογισμός θα έχει τελικά μεγαλύτερη συμμετοχή στο νέο πακέτο έναντι των αρχικών εντυπώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ