Αναζητούνται λύσεις για την άμεση μείωση του ελλείμματος - iefimerida.gr

Αναζητούνται λύσεις για την άμεση μείωση του ελλείμματος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Σε τεντωμένο σχοινί θα βαδίζει από εδώ και πέρα το οικονομικό επιτελείο, καθώς αφού «μηδένισε» το κοντέρ του Προϋπολογισμού αναθεωρώντας τους μηνιαίους στόχους εσόδων- εξόδων, καλείται να πιάσει τον τελικό στόχο για μείωση του Ελλείμματος στα 17 δισ ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις αστοχίες του πρώτου εξαμήνου. Αν και τα στοιχεία του Ιουλίου επέτρεψαν κάποια χαμόγελα, στη πραγματικότητα αυτό που κατάφεραν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήταν απλώς να μη διευρυνθεί περαιτέρω η «τρύπα» που είχε ανοίξει στο διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου. Ωστόσο, συνολικά στο 7μηνο η εικόνα παραμένει απογοητευτική και οι ελπίδες για τη κάλυψη των δημοσιονομικών αποκλίσεων εναποτίθενται πλέον στα πρόσθετα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών σβήνουν και γράφουν εν αναμονή της έλευσης των επικεφαλής της Τρόικας στις 22 Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καλυφθεί το γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα με τη συμπλήρωση επτά μηνών ήταν μειωμένα ήταν 6,4% σε σχέση με πέρσι όταν ο ετήσιος στόχος είναι να αυξηθούν 5,6%. Και για να μιλάμε με αριθμούς, με βάση τους αρχικούς μηνιαίους στόχους, η υστέρηση στα καθαρά έσοδα φτάνει στα 3,4 δισ ευρώ, ενώ ακόμα και μετά την αναθεώρηση αυτών των στόχων, παραμένει μια διαφορά 29 εκατ. ευρώ, η οποία αν μη τι άλλο πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου.

Αντιστοίχως στο πεδίο των δαπανών, εμφανίζονται αυξημένες κατά 7,1% σε σχέση με πέρσι- έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 5,7%- ενώ ακόμα και οι πρωτογενείς δαπάνες (δηλαδή εξαιρουμένων των τόκων εξυπηρέτησης του Χρέους) εμφανίζουν αύξηση 4,7% έναντι ετήσιου στόχου οριακής αύξησης τους κατά 0,7%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να καλύψει μια υπέρβαση δαπανών ύψους 733 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, προκειμένου να καλύψει τη «τρύπα» του 7μήνου που διαμορφώνεται στα 4,1 δισ ευρώ!

Επί της ουσίας το μόνο που μπορεί να σώσει τον φετινό Προϋπολογισμό προκειμένου να μην εκτροχιαστεί είναι η απόδοση των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 6,7 δισ ευρώ, όπως αυτά ψηφίστηκαν και ήδη εφαρμόζονται. Ωστόσο πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι όπως στο απώτερο αλλά και στο κοντινό παρελθόν, η αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών- εισπρακτικών μηχανισμών ανέτρεψε τον δημοσιονομικό προγραμματισμό, έτσι και τώρα το ελλοχεύει τέτοιος κίνδυνος, υπογραμμίζοντας ότι και η μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τους δείκτες των εσόδων...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ