Τα αφροδισιακά προϊόντα είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο κόσμος. Από τα πιο φυσικά ως τα πλέον χημικά, με διασημότερο μεταξύ τους το βιάγκρα. Το τελευταίο έχει οπαδούς σε όλο τον κόσμο, αλλά η υψηλή τιμή του φρενάρει τους καταναλωτές.
Για να απαλλαγούν από το πρόβλημα της τιμής, οι Νιγηριανοί φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση δημιουργώντας αφροδιασιακά ποτά με εξωτικά και αλληγορικά ονόματα. Ενας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων περπάτησε στους δρόμους του Λάγκος όπου παράνομοι πωλητές περνούν κλεφτά ανάμεσα στα αυτοκίνητα που πλημμυρίζουν τους δρόμους της νιγεριανής πρωτεύουσας. Προτείνουν δύο ποτά, το Κομπόκο και το Κόντο και το κάθε μπουκαλάκι κάνει κάτω από 2 ευρώ.
«Οι περισσότεροι πελάτες μου κάνουν χειρωνακτικές δουλειές και κατά συνέπεια έχουν ανάγκη από ένα χεράκι βοήθειας στο κρεβάτι μετά από μια δύσκολη ημέρα» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μια πωλήτρια τέτοιων προϊόντων, καθισμένη σε ένα πεζοδρόμιο του Λάγκος.
Τα ποτά υποτίθεται ότι καλυτερεύουν τη σεξουαλική ζωή όσων τα πίνουν. «Εχω ένα αίσθημα ευφορίας κάθε φορά που κάνω σεξ έχοντας πιεί κομπόκο ή κόντο και η παρτενέρ μου δείχνει ευχαριστημένη» λέει ένας από τους καταναλωτές στο γαλλικό πρακτορείο.
Οι αρχές της Νιγηρίας έχουν ωστόσο αρχίσει να ανησυχούν για το φαινόμενο και προειδοποιούν τους κατοίκους για τις συνέπειες από την κατανάλωση αυτών των ποτών που αποκαλούνται τοπικά «ποτά βιάγκρα».
Το γαλλικό πρακτορείο σημειώνει ότι κανένα από αυτά τα ποτά δεν έχει περάσει από τον έλεγχο της νιγεριανής αρχής ελέγχου φαρμάκων και τροφών. Σε μια χώρα όπου το 70% των φαρμάκων είναι ψεύτικα, φαίνεται δύσκολο να εγγυηθεί κανείς την ποιότητα αυτών των αφροδισιακών ποτών. Γιατροί προειδοποιούν ότι μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, κήρωση του ήπατος, υπερτροφία του προστάτη ή ακόμη και αύξηση των θανάτων από καρκίνο.
«Αν τα ποτά ήταν καλά θα τα είχαμε προς πώληση στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία» δηλώνει ο Kunle Abifarin, ένας φαρμακοποιός που εργάζεται στο κέντρο της νιγηριανής μεγαλούπολης και φοβάται ότι οι καταναλωτές θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Τα ποτά δεν δείχνουν να ανησυχούν καθόλου τον Moruf Adeyemi, έναν μηχανικό 29 ετών που ζει σε ένα φτωχό προάστιο του Λάγκος. «Ολοι θα πεθάνουμε μια μέρα από κάτι. Η γυναίκα μου δείχνει ικανοποιημένη από τις δυνατότητές μου όταν παίρνω αυτά τα ποτά, άρα όλα είναι εντάξε» λέει.
Κομπόκο σημαίνει στη Νιγηρία το μαστίγιο