Επαινοι από το Bloomberg για την Ελλάδα -Μιλάει για μια απίστευτη ανάκαμψη - iefimerida.gr

Επαινοι από το Bloomberg για την Ελλάδα -Μιλάει για μια απίστευτη ανάκαμψη

Επαινοι από το Bloomberg για την Ελλάδα: Η χώρα κατορθώνει μια απίστευτη ανάκαμψ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκωμιαστικό σχόλιο για την ελληνική οικονομία, υπό τον τίτλο «Γειά σου! Η Ελλάδα κατορθώνει μια απίστευτη ανάκαμψη» δημοσιεύει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg Businessweek.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Πίτερ Κόι, το διάγραμμα της διακύμανσης των spreads των ελληνικών ομολόγων μας δείχνει ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε φθάσει στο τιμωρητικό και απαγορευτικό 30%, ωστόσο σήμερα είναι κάτω από 7%, σημάδι πως οι επενδυτές εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την δυνατότητα της χώρας να αποπληρώνει τα χρέη της.

Επαινοι από το Bloomberg για την Ελλάδα -Μιλάει για μια απίστευτη ανάκαμψη | iefimerida.gr 0

Είναι σπάνιο μια χώρα να αποκαθιστά την εικόνα τους προς τους πιστωτές τόσο γρήγορα. Η προσοχή του κόσμου στράφηκε αλλού από την εποχή της έναρξης της ελληνικής κρίσης χρέους (έχουν συμβεί πολλά από τότε), όμως, αξίζει να σταθούμε για λίγο και να εξετάσουμε όσα σωστά έγιναν, καθώς και τις τεράστιες προκλήσεις που απομένουν.

Οπως επισημαίνει, η τρόικα των δανειστών χορήγησε στην ελληνική κυβέρνηση φθηνά δάνεια, ώστε να μην είναι αναγκασμένη να δανείζεται με εξωφρενικά επιτόκια από τις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε αναπάντεχα επιτυχής στη μείωση των δαπανών επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα του προγραμματισμένου και τώρα ελπίζει να επανέλθει στις αγορές πριν από την διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Προσθέτει επίσης ότι αναπάντεχη ήταν και η στωικότητα του ελληνικού λαού, που υπέστη την οικονομική κρίση χωρίς βίαια ξεσπάσματα. Η "εσωτερική υποτίμηση", αναγκαία για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου και την εκτόξευση της ανεργίας στο 27%.

Το δημοσίευμα καταλήγει τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να επενδύει σε απαραίτητα έργα υποδομής. Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι κατά τις προσεχείς εβδομάδες θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για επένδυση 750 εκατ. ευρώ σε αεροδρόμιο στην Κρήτη και 400 εκατ. ευρώ για την Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το 2017 το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο και γίνονται προσπάθειες για την δημιουργία δικτύου Wi-Fi μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Η κυριότερη είναι πως η λιτότητα δεν επαρκεί, αφού η χώρα πρέπει να εξαλείψει επιδοτήσεις και φραγμούς που προστατεύουν υψηλά συμφέροντα, ενώ την ίδια στιγμή επιβαρύνουν την κοινωνία και βλάπτουν την ανάπτυξη.

Ομως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση τώρα, παρά όταν οι αποδόσεις των ομολόγων της ήταν στο 30%, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Οικονομία ανάκαμψη Bloomberg πρακτορείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ