Στις 10.000 ευρώ το όριο του κοινωνικού επιδόματος για τις τετραμελείς οικογένειες - iefimerida.gr

Στις 10.000 ευρώ το όριο του κοινωνικού επιδόματος για τις τετραμελείς οικογένειες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Λειψή» θα είναι η διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, καθώς παρά τη νέα, πρωινή σύσκεψη, το οικονομικό επιτελείο και το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να καταλήξουν στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αφού μόνο με τη βάση των φορολογικών δεδομένων, ο αριθμός των εν δυνάμει δικαιούχων αυξάνεται πολύ, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται ότι το επίδομα θα καταλήξει σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα, πάντως, με το βασικό σενάριο, το εισοδηματικό όριο θα τεθεί στις 6.000 ευρώ για άγαμο και με βάση τη κλίμακα ισοδυναμίας (1/3 για τη σύζυγο και 1/6 για κάθε παιδί) διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ για οικογένεια με 2 παιδιά. Αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, ξεκινούν από τις 50.000 ευρώ συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας για άγαμο. Όσον αφορά στο ύψος του επιδόματος θα ξεκινά από τις 500 ευρώ και θα κλιμακώνεται αναλόγως του αριθμού των παιδιών, φτάνοντας περίπου στα 800 ευρώ για 4μελή οικογένεια και στα 1.000 ευρώ για 6μελή οικογένεια.

Με τη διάταξη, που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, θα προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αναφέρονται ενδεικτικά οι κατηγορίες των δικαιούχων (μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι, ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει τις δραστηριότητες τους) ενώ για τα κριτήρια θα υπάρχει παραπομπή σε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που αναμένεται να εκδοθούν έως τις 9 Μαίου. Όπως λένε παράγοντες που συμμετέχουν στην επεξεργασία των σεναρίων, αυτό που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο είναι εάν θα συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και οι αγρότες, οι οποίοι με δεδομένο ότι φορολογούνταν με τεκμαρτό προσδιορισμό, βρίσκονται εντός των εισοδηματικών ορίων και ως εκ τούτου ανεβάζουν κατακόρυφα τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων. Ανάλογος προβληματισμός υπάρχει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί ποιος όντως έχει χαμηλό εισόδημα και ποιος φοροδιαφεύγει, αν και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει η λύση της καταβολής του επιδόματος μόνο σε όσους έχουν διακόψει τις εργασίες τους.

Στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη καταβολής εφάπαξ επιδόματος 500 ευρώ σε ενστόλους με αποδοχές έως 1.500 ευρώ, ενώ θα καθοριστούν και οι νέες κατηγορίες πολιτών (υπερήλικες ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι με λιγότερα ένσημα, ελεύθεροι επαγγελματίες με χρόνιες παθήσεις ή ανασφάλιστοι) που θα καλύπτονται για ένα έτος από το δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης. Με το νομοσχέδιο θα υπάρχει, επίσης, εξουσιοδότηση χρηματοδότησης με κονδύλι 20 εκατ. ευρώ, φορέων και ιδρυμάτων που καλύπτουν προνοιακά τους αστέγους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το συνολικό κονδύλι των 525 εκατ. ευρώ, θα διατηρηθεί ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ ως «μαξιλάρι» για την κάλυψη κυρίως των νέων ανέργων, όπως αυτοί θα καταγραφούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ