Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αποφυλακίσθηκε τον περασμένο μήνα αφού ο αντίπαλός της Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την εξουσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι και πάλι υποψήφια για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 25ης Μαΐου.
«Σχεδιάζω να είμαι υποψήφια για τη θέση του προέδρου», δήλωσε η Τιμοσένκο προς τους δημοσιογράφους.
Η 53χρονη Τιμοσένκο έχει θητεύσει δύο φορές ως πρωθυπουργός και ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2010, όταν έχασε με μικρή διαφορά από τον Γιανουκόβιτς.
Ο Γιανουκόβιτς εξαπέλυσε στη συνέχεια μια εκστρατεία εναντίον της Τιμοσένκο και των συμμάχων της και η πολιτικός φυλακίσθηκε το 2011 για κατάχρηση εξουσίας, κατηγορία που σχετίζεται με μια συμφωνία για το φυσικό αέριο την οποία συνήψε το 2009 με τη Ρωσία.
Εξέτισε δύο χρόνια από την ποινή επταετούς κάθειρξης που της επιβλήθηκε. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της φρουρούμενη σε νοσοκομείο του Χάρκοβο, πριν αποφυλακισθεί αφού ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την εξουσία στις 20 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια καθαιρέθηκε από το κοινοβούλιο.
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας 14 με 18 δισ. δολαρίων στο Κίεβο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα στο Κίεβο τη χορήγηση βοήθειας 14 - 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία στο πλαίσιο Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand Βy Agreement) σε διάστημα δύο ετών, έναντι της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του παγώματος μισθών και συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ που θα χορηγηθεί προς την Ουκρανία για τη διάσωσή της από τη χρεοκοπία θα εγκριθεί όταν η Ουκρανία θα έχει λάβει τα μέτρα που ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο Νικολάι Γκεοργκίεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου
«Ελπίζουμε να γίνει προς το τέλος του Απριλίου», σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος της δόσης.
Μεταξύ των μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ ανέφερε ως παραδείγματα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και την χαλάρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αναγκαία αύξηση της βοήθειας προς τα πλέον ευάλωτα οικονομικά στρώματα και την καταπολέμηση της διαφθοράς για να τεθούν τα θεμέλια μίας βιώσιμης ανάπτυξης.
Ως προς την ενέργεια, «δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση νέων ελλειμμάτων», είπε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο αναφερόμενος στην επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου, που εφαρμόζεται κατά παράδοσιν στην Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ακυρώσει τις προβλεπόμενες αυξήσεις. «Δεν πρόκειται για περικοπές, πρόκειται για τη ματαίωση μελλοντικών αυξήσεων», τόνισε ο Νικολάι Γκεοργκίεφ προσθέτοντας ότι νέα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να προβλεφθούν για την αρωγή του 30% του ουκρανικού πληθυσμού.
Η συνολική οικονομική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας προς το Κίεβο την προσεχή διετία θα ανέλθει σε 27 δισεκατομμύρια δολάρια.
Γιατσενιούκ: Αν δεν πάρουμε τη βοήθεια από το ΔΝΤ οδεύουμε προς τη χρεοκοπία
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η τιμή στην οποία η Ουκρανία αγοράζει το φυσικό άεριο από τη Ρωσία θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου κατά 70% και θα διαμορφωθεί στα 480 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που αναμένεται να επιβληθούν από τον Απρίλιο είναι ένας από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τη χώρα προς την οικονομική καταστροφή.
«Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και δημοσιονομικής χρεοκοπίας», προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι κατά το 2014 ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει από 12% ως 14% και, αν δεν ψηφισθούν νόμοι για την υποστήριξη των μέτρων λιτότητας, την εφαρμογή των οποίων ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την σταθεροποίηση της οικονομίας, το ΑΕΠ είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 10% εντός του έτους και η Ουκρανία να χρεοκοπήσει.