Στα ίδια επίπεδα με το 2013 αναμένεται να είναι ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας μετά της Πανελλαδικές Εξετάσεις, δηλαδή θα καλύψουν περίπου 70.000 θέσεις. Ωστόσο εκεί που θα είναι αισθητά λιγότεροι από πέρυσι θα είναι αυτοί που θα περάσουν στις σχολές που οδηγούν στο Δημόσιο ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, έγινε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του αριθμού των εισακτέων στις διάφορες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ώστε να συμβαδίζει κατά το δυνατό και με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Περικοπές σε τμήματα με πολύ χαμηλή ζήτηση
Τμήματα τα οποία δίνουν πτυχία που οδηγούν σε επαγγέλματα με υψηλά ποσοστά ανεργίας ή με σοβαρές δυσκολίες απασχόλησης θα δεχτούν περικοπή στους εισακτέους, όπως για παράδειγμα τα τμήματα Νομικής, Φιλολογίας, Παιδαγωγικά και Ξενόγλωσσα τμήματα, στα πανεπιστήμια και σε τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων με πολύ χαμηλή ζήτηση. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλα τα τμήματα που οδηγούσαν τους αποφοίτους σε θέσεις του δημόσιου τομέα, όπως για παράδειγμα οι λεγόμενες καθηγητικές σχολές.