Σε σύγχυση ο Ομπάμα: Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν αποτελεί τετελεσμένο -«Περιφερειακή δύναμη» η Ρωσία - iefimerida.gr

Σε σύγχυση ο Ομπάμα: Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν αποτελεί τετελεσμένο -«Περιφερειακή δύναμη» η Ρωσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της όχι λόγω ισχύος αλλά εξαιτίας της αδυναμίας της». Τάδε έφη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν αποτελεί τετελεσμένο, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν την αναγνωρίζει.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Ρωσία δεν είναι η υπ' αριθμόν 1 απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για την πιθανότητα να πυροδοτηθεί κάποιο πυρηνικό όπλο στο Μανχάταν. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διείσδυσης της Μόσχας στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση όμως ξεκαθάρισε ότι προτιμά να λυθεί το πρόβλημα μέσω της διπλωματίας.

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι θα ήταν ανέντιμο εκ μέρους του να υπονοήσει ότι υπάρχει μια απλή λύση στο θέμα της Κριμαίας. Υπογράμμισε όμως ότι η ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσία δεν είναι τελειωμένη υπόθεση δεδομένου ότι δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε κάθε σύγκριση της περίπτωσης της Κριμαίας με αυτή του Κοσόβου. «Δεν έχει κανένα νόημα...Όταν ακούω ότι γίνεται σύγκριση με το Κόσοβο όπου χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την κυβέρνησή τους, αυτός είναι ένας παραλληλισμός που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα», παρατήρησε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη, κατά το κλείσιμο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια. Από την άλλη, σημείωσε, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας απειλούνταν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε ότι η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας, ακόμα και εάν η κυβέρνηση του Κιέβου διέταξε τα ουκρανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη χερσόνησο. Δεν παρέλειψε επίσης να εκφράσει τη ανησυχία του ότι η Ρωσία θα εισέλθει βαθύτερα στο ουκρανικό έδαφος (στην ανατολική Ουκρανία), προειδοποιώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα ήταν μία κακή επιλογή.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος, επεσήμανε ότι μολονότι η επιβολή τους σε συγκεκριμένους τομείς θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία άλλων χωρών, τον εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές, εφόσον χρειαστεί. Πλέον, συμπλήρωσε, επαφίεται στη Ρωσία να ενεργήσει ξανά με βάση τους διεθνείς κανόνες, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν το πράξει θα υποστεί το κόστος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπάρακ Ομπάμα ΡΩΣΙΑ Χάγη ΚΡΙΜΑΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ