Στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τη ρύθμιση για το γάλα, που ωστόσο συναντά τις αντιδράσεις βουλευτών και γαλακτοπαραγωγών, αναφέρονται σε δημοσιεύματά τους το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη μία ανταρσία κατά τους σχεδίου διάσωσης της χώρας, με τους γαλακτοπαραγωγούς να αντιδρούν στην απελευθέρωση των τιμών, καθώς επιχειρείται να καταστεί η οικονομία πιο ανταγωνιστική», γράφουν χαρακτηριστικά.
Προσθέτουν ότι έξι κυβερνητικοί βουλευτές –τρεις από τη ΝΔ και τρεις από το ΠΑΣΟΚ- έχουν, επίση,ς εκφράσει τη διαφωνία τους με την προωθούμενη διάταξη και σημειώνουν ότι «εάν καταψηφίσουν τη ρύθμιση, Σαμαράς και Βενιζέλος θα αναγκαστούν να τους διαγράψουν, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη μικρή, κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης».
Το θέμα, όπως επισημαίνεται, έχει μονοπωλήσει τους τίτλους ειδήσεων στην Ελλάδα και έχει προκαλέσει συζητήσεις στην ελληνική τηλεόραση που «επισκιάζουν τις προσδοκίες για έξοδο της χώρας σύντομα στις αγορές».
Ειδική αναφορά γίνεται και στον διαφωνούντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, με Reuters και Guardian να αναπαράγουν τη δήλωσή του ότι «δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει ότι η παράταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος έχει ως στόχο να επιτρέψει στο γάλα από το εξωτερικό να παίρνει τη σήμανση του φρέσκου. Αν αυτό είναι προαπαιτούμενο της τρόικας, τότε αυτό που παίρνουμε μας αξίζει».
Τα δημοσιεύματα, υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που η νομοθεσία της προβλέπει τη διάρκεια, αλλά και την τιμή του φρέσκου γάλακτος- περίπου στο 1,30 ευρώ/λίτρο- τιμή από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι Έλληνες πληρώνουν τρεις φορές περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την καθημερινή παραγωγή.