H εξαρτημένη γενιά: Σχεδόν οι μισοί νέοι της Ευρώπης αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους - iefimerida.gr

H εξαρτημένη γενιά: Σχεδόν οι μισοί νέοι της Ευρώπης αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν ένα φαινόμενο που συνήθως παρατηρούνταν στις μεσογειακές χώρες, όπου οι νέοι εγκατέλειπαν με μεγαλύτερη δυσκολία το πατρικό τους. Πλέον, όμως, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς έρευνα δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί νέοι της Ευρώπης αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους. Μία εξάρτηση με ανησυχητικές κοινωνικές και δημογραφικές προεκτάσεις.

Το ποσοστό των ατόμων 18-30 ετών στην Ευρώπη που ζουν ακόμη με τους γονείς τους αυξήθηκε σε 48%, όπως αποκαλύπτει έρευνα του οργανισμού της ΕΕ Eurofound, την οποία παρουσίασε η εφημερίδα Guardian. Αυτό μεταφράζεται σε 36,7 εκατομμύρια νέους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, οι οποίοι βιώνουν ολοένα περισσότερα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας και στερήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η έρευνα προδίδει πως λίγες χώρες εξαιρούνται από αυτό το γενικότερο κανόνα, καθώς πλέον το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τις χρεωμένες περιοχές της Μεσογείου. Οι αριθμοί δείχνουν μεγάλη άνοδο στους νέους που δεν φεύγουν από το πατρικό τους σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και την Αυστρία, ενώ στην Ιταλία αυτό αποτελεί σχεδόν κανόνα, μια και σχεδόν τα 4/5 (79%) των νέων ενηλίκων μένουν με τους γονείς τους. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε από το περίπου 37% στο 46% από το 2007 έως το 2011.

Οπως εξηγεί η Αννα Λουντβίνεκ, μία από τις ερευνήτριες που έκαναν τη μελέτη, η κατάσταση για τους νέους έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με εκείνη που ζούσαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Σημείωσε επίσης όμως, πως είναι μύθος ότι αποτελεί μία χαρούμενη παρέα η συνύπαρξη πολλών γενεών μίας οικογένειας κάτω από την ίδια στέγη. «Σε τέτοιες περιπτώσεις παρατηρούμε μικρή ικανοποίηση από τη ζωή και υψηλό επίπεδο στερήσεων και κοινωνικού αποκλεισμού», εξηγεί.

Αυτό το φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις δημιουργεί και ανησυχίες για το ποσοστό γεννήσεων και τα δημογραφικά στοιχεία μίας ηπείρου που γερνάει. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει πως δεν παραμένουν εξαρτημένοι από τους γονείς τους μόνο εκείνοι που σπουδάζουν, αφού και το ποσοστό εκείνων που εργάζονται αλλά δεν εγκαταλείπουν το πατρικό τους αυξήθηκε σε 34%.

Το Eurofound όμως αποκαλύπτει και το πόσο έχει χειροτερέψει το επίπεδο ζωής των νέων, αφού το 49% ζουν σε νοικοκυριά που βιώνουν στερήσεις. Το 2011 το 27% των νέων βίωναν ένα «μεσαίο επίπεδο» στέρησης, που σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να αλλάξουν τα παλιά τους έπιπλα, να καλέσουν φίλους στο σπίτι ή να πάνε διακοπές.

Το 22% όμως αντιμετώπιζε σοβαρές στερήσεις, το οποίο μεταφράζεται σε αδυναμία να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως η θέρμανση στο σπίτι, ποσοστό που ανέβηκε κατά 6 μονάδες από το 2007. Σε αυτή την κατηγορία, η Ελλάδα βρίσκεται τρομακτικά ψηλά, παρουσιάζοντας από τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης των στερήσεων (15 μονάδες), ενώ η σοβαρότερη επιδείνωση παρουσιάστηκε στην Ισπανία (20 μονάδες).

Δυσοίωνη είναι η κατάσταση και στην Υγεία για τους νέους Ελληνες, αφού έχουν τα χειρότερα ποσοστά στην πρόσβαση στην περίθαλψη. Η καθυστέρηση στο να κλείσουν ένα ραντεβού (65%), η αναμονή (68%) και το κόστος (64%) που τους κρατούν μακριά από την περίθαλψη είναι τα υψηλότερα σχετικά ποσοστά στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα ειδήσεις νέα γενιά Eurofound
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ