Στην κατάθεση κοινής συμβιβαστικής πρότασης για την άρση του αδιεξόδου στο επίμαχο θέμα με το γάλα, προχώρησαν ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και το ΘΕΣγάλα.
Κρίνοντας πως οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας είναι ειλικρινείς, οι φορείς του κλάδου προτείνουν να αποσυνδεθεί το γάλα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει έπειτα από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς.
Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ως ύστατη λύση που ναι μεν δεν εξυπηρετεί τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας, αλλά ενδεχομένως δεν θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου, οι φορείς προτείνουν την καθιέρωση τριών κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος. Αυτά τα είδη είναι:
α) Γάλα ημέρας: Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής των 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.
β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης: Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.
Στις δύο παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης, η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.
γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.
Οι αγελαδοτρόφοι επικοινώνησαν με τον κ. Χαρακόπουλο και του ζήτησαν να μεταφέρει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση και να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ώστε, παρουσία των ηγεσιών των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, να παρουσιάσουν και εκεί λεπτομερώς τις προτάσεις τους.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση των αγελαδοτρόφων, ο κ. Χαρακόπουλος εκτίμησε πως «κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία, που συμβάλει ουσιαστικά στην άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα, είναι καλοδεχούμενη και οφείλουμε να την εξετάσουμε ενδελεχώς».
Η ρύθμιση για το φρέσκο γάλα θα "αφανίσει" την Ήπειρο, υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι και καλούν τους βουλευτές, ειδικά τους Ηπειρώτες, να μη δώσουν θετική ψήφο 24/03/2014 10:42 ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριας μας Μ. Τζώρα Ιωάννινα, Ελλάδα 210 Greek
Αγελαδοτρόφοι της Άρτας και της Πρέβεζας κάλεσαν νωρίτερα τους βουλευτές -και ειδικά τους Ηπειρώτες- «να μη συμβάλουν στον αφανισμό του τόπου, με την ψήφο τους στον νόμο για το φρέσκο γάλα». Στη σχετική ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τη διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος «Δούρειο Ίππο» για την είσοδο εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας. Όπως υπογραμμίζουν, σε μία περίοδο κατά την οποία η κτηνοτροφία περνάει σοβαρή κρίση, η Τρόικα αξιοποιώντας τη μελέτη του ΟΟΣΑ, πιέζει για να θεωρηθεί «φρέσκο» ένα είδος γάλακτος «αμφίβολης ποιότητας και διατροφικής αξίας, ένα υποβαθμισμένο προϊόν - κονσέρβα, που μπορούν να προωθήσουν φθηνά στην Ελλάδα οι ξένες βιομηχανίες, αποσπώντας μεγάλα κέρδη σε βάρος της ελληνικής αγελαδοτροφίας και οδηγώντας τη σε διάλυση.