Το ΝΑΤΟ φοβάται -Η Ρωσία μαζεύει στρατό στα σύνορα για να εισβάλει και στη Μολδαβία - iefimerida.gr

Το ΝΑΤΟ φοβάται -Η Ρωσία μαζεύει στρατό στα σύνορα για να εισβάλει και στη Μολδαβία

Το ΝΑΤΟ φοβάται- Η Ρωσία μαζεύει στρατό στα σύνορα για να εισβάλει και στη Μολδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το φόβο ότι η Μολδαβία και συγκεκριμένα η περιοχή της Υπερδνειστερίας θα είναι ο επόμενος στόχος του Κρεμλίνου, εξέφρασε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τεράστια στρατιωτική δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Η συγκεκριμένη δύναμη, που ξεκίνησε ασκήσεις πριν από δέκα ημέρες, είναι τρομακτικά μεγάλη και σε εξαιρετική ετοιμότητα, σύμφωνα με τον στρατηγό Φίλιπ Μπρίντλοβ, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ.

«Στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας υπάρχει μία απολύτα επαρκής δύναμη για να μεταβεί στην Υπερδνειστερία, αν ληφθεί η σχετική απόφαση. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό» συμπλήρωσε ο στρατιωτικός μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

Ο Λευκός Οίκος επίσης φοβάται το ενδεχόμενο ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για περαιτέρω δράση. Ο Τόνι Μπλίνκεν, αναπληρωτής σύμβουλος ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα, περιέγραψε τη συγκέντρωση των στρατευμάτων ως κάτι που προκαλεί βαθιά ανησυχία. Προφανής στόχος της Μόσχας είναι να τρομάξουν τους Ουκρανούς, όπως είπε στη CNN, αλλά «είναι πιθανό να ετοιμάζονται να προχωρήσουν», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, επέμεινε την Κυριακή ότι η παρουσία των Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας συμβαδίζει με τις διεθνείς συμφωνίες, ενώ ο πρέσβης της Μόσχας στην ΕΕ υπογράμμισε στο BBC ότι η Ρωσία δεν έχει επεκτατικές βλέψεις.

Παρόλα αυτά, διπλωμάτες εκτιμούν ότι στόχος του Πούτιν, μετά από την κατάληψη της Κριμαίας είναι να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία και να σταμποτάρει τη φιλοδυτική κυβέρνησή της. Πέρα από αυτό, θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία ζώνη ρωσικής επιρροής στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, μέχρι την Οδησσό, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, αποκόβοντας την πρόσβαση του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία έχει ήδη στρατιωτική παρουσία στη συγκεκριμένη ρωσόφωνη ανεξάρτητη περιοχή της Μολδαβίας, Η κομμουνιστική ηγεσία της Υπερδνειστερίας έχει ζητήσει από τη Ρωσία να προσαρτήσει την περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ