Στη τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων μπήκε το υπουργείο Ανάπτυξης και σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από το σχέδιο της Διαδικασίας Επίλυσης Καθυστερήσεων που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδας στα πιστωτικά ιδρύματα, επίκεινται λίαν συντόμως οι ανακοινώσεις για το ποιες είναι οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης, που θα λαμβάνουν υπόψιν οι τράπεζες για τον υπολογισμό των μηνιαίων δόσεων.
Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι οι δαπάνες αυτές θα κινούνται πολύ πάνω από τα όρια φτώχειας, καθώς όπως τονίζουν «δεν θέλει κανείς την εξαθλίωση των νοικοκυριών», οι καταναλωτικές οργανώσεις εκφράζουν ανοικτά την ανησυχία τους για το πού θα τεθεί ο πήχης. Αυτό που τους έχει προβληματίσει είναι ότι ενώ στον σχετικό νόμο γίνεται λόγος για δαπάνες «αξιοπρεπούς» διαβίωσης, στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας γίνεται λόγος για "εύλογες" δαπάνες διαβίωσης.
Αν και η αντιμετώπιση θα γίνεται κατά περίπτωση, ως «μπούσουλας» θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Στατιστικής Αρχής, σε συνδυασμό με ένα «καλάθι» αγαθών και υπηρεσιών ενός μέσου νοικοκυριού. Με βάση την τελευταία σχετική έρευνα της Στατιστικής, η μέση μηνιαία δαπάνη ανά νοικοκυριό το 2012 ήταν 1.637 ευρώ (- 10,2% από 2011), για ένα ζευγάρι ήταν 1.244,66 ευρώ, για ζευγάρι με 1 παιδί 2.106,72 ευρώ, για ζευγάρι με 2 παιδιά 2.294,23 ευρώ, για μονογονεϊκή οικογένεια 1.268,64 ευρώ.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πριν από την όποια ρύθμιση, οι τράπεζες θα περνάνε από... ακτίνες το προφίλ του κάθε δανειολήπτη. Ειδικότερα, σε ειδικό έντυπο θα αποτυπώνεται κατ' αρχήν το μηνιαίο εισόδημα και η εν γένει περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη ήτοι μισθός- σύνταξη, επιδόματα, διατροφή συζύγου- παιδιών, ακίνητα- καταθέσεις- μετοχές- ομόλογα. Σε άλλο έντυπο θα αποτυπώνονται όλες οι συνήθεις μηνιαίες δαπάνες και ειδικότερα φόροι, δαπάνες για στέγαση, ΔΕΚΟ, καταναλωτικές δαπάνες του νοικοκυριού, υγεία- εκπαίδευση. Το προφίλ θα ολοκληρώνεται με τις μηνιαίες καταβολές σε τράπεζα για στεγαστικό- επισκευαστικό δάνειο, καταναλωτικό- πιστωτικές κάρτες, επαγγελματικό- επενδυτικό δάνειο.
Υπολογίζεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν κατ' αρχήν σε περίπου 2 εκατομμύρια δάνεια παντός τύπου, που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο». Στο 9μηνο του 2013, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι δεν εξυπηρετούνταν το 31,2% των δανείων, που αντιστοιχούν σε 70 δισ ευρώ, ενώ με τη συμπλήρωση του περασμένου έτους εκτιμάται ότι ο πήχης ανέβηκε στο 35% ή στα 76 δισ ευρώ.