Χρειάστηκαν δεκαετίες για να αποδειχθεί ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο , καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Χρειάστηκαν επιπλέον χρόνια για να αποδειχθεί ότι σκοτώνει και το παθητικό κάπνισμα. Ωστόσο το πιο ανησυχητικό από όλα και ανακαλύφθηκε πρόσφατα, είναι η ρύπανση που προκαλεί το τσιγάρο.
Πρόκειται για τον επονομαζόμενο καπνό από τρίτο χέρι (thirdhand smoke). Είναι πραγματικός και πανταχού παρών. Χωρίς να το γνωρίζουν, οι καπνιστές έχουν αφήσει μια τοξική κληρονομιά που συνεχίζει να υφίσταται χρόνια αφότου εκείνοι έσβησαν την τελευταία τους γόπα.
Οι ερευνητές γνωρίζουν τώρα ότι ο καπνός αυτός, συνδυάζεται με εσωτερικούς ρύπους όπως το όζον και το νιτρώδες οξύ δημιουργώντας νέες βλαβερές ενώσεις.
Αυτές εγκαθίσταται με τη σκόνη στα χαλιά και τα έπιπλα και απορροφώνται στο πορώδες υλικό της γυψοσανίδας. Βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα, τα ρούχα και τα νύχια των καπνιστών. Ετσι μια μητέρα που δεν καπνίζει μπροστά στα παιδιά της και καπνίζει έξω, όταν έρχεται μέσα και κρατά το μωρό το εκθέτει σε αυτόν τον καπνό. Οι νέες ενώσεις είναι δύσκολο να καθαριστούν, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι καρκινογόνες.
Μία από αυτές τις ενώσεις, η νιτροζαμίνη γνωστή ως NNA ευθύνεται για βλάβες του DNA και θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει καρκίνο. «Ο καπνός από τρίτο χέρι είναι επιβλαβής για το γενετικό μας υλικό και η μόλυνση αυτή γίνεται όλο και πιο τοξική με το πέρασμα του χρόνου» εξηγεί ο Μπο Χανγκ, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια , μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.
Κανείς δεν ξέρει , σε αυτό το σχετικά νέο πεδίο έρευνας , πόσο καιρό κρατάνε οι ενώσεις που δημιουργούνται από τον καπνό και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. « Σε σπίτια όπου γνωρίζουμε ότι δεν έχει μπει καπνιστής για 20 χρόνια , έχουμε ακόμα βρει αποδείξεις αυτών των ενώσεων σε σκόνη και σε γυψοσανίδες» αναφέρει ο Νίλ Μπένοβιτζ επικεφαλής του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις τοξικές επιδράσεις των υπολειμμάτων καπνού, αφού σέρνονται στις κουβέρτες κοιμούνται στα χαλιά , και δαγκώνουν τα έπιπλα.
Μάλιστα οι ερευνητές δεν ανησυχούν μόνο για τον κίνδυνο του καρκίνου, αφού αυτό το είδος υπολειμμάτων καπνού ευθύνεται και για άλλες σοβαρές παθήσεις συμπεριλαμβανομένων του άσθματος και των αλλεργικών αντιδράσεων .
Οι ειδικοί έχουν λίγες πολύτιμες προτάσεις για να καθαρίσετε τον χώρο σας από τον καπνό. Σημαντικό είναι να καθαρίσετε τον εξαερισμό, να αλλάξετε χαλιά και έπιπλα και να βάψετε το σπίτι, αφού πρώτα το καθαρίσετε με απορρυπαντικό.,
«Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο υπάρχει εκεί έξω , ή πόσο πρόκειται να μας βλάψει» εξηγεί ο Μπένοβιτζ. «Νομίζω ότι πρέπει να συμβουλεύσουμε τους γονείς να μην εκθέτουν τα παιδιά τους σε υπολείμματα καπνού και να μην ενοικιάζουν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιηθεί από καπνιστές.»