Εφαλτήριο ανάπτυξης αλλά και μία καλή αρχή για να σταματήσει η διαρροή ελληνικών εγκεφάλων στο εξωτερικό, μπορούν να αποτελέσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα εκτιμά το περιοδικό Time, προσφέροντας διέξοδο από τη βαθιά οικονομική κρίση και την ανεργία που φθάνει στους νέους το 60%.
«Για την ελληνική οικονομία, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από έξι χρόνια ύφεσης, οι start-up επιχειρήσεις, μπορούν να προσφέρουν ελπίδα για το μέλλον. Οι προοπτικές εργασίας στον δημόσιο τομέα ή σε μια γνωστή εταιρεία έχουν γίνει λιγότερο ελκυστικές αλλά και λιγότερο πιθανές για τις ορδές των μορφωμένων αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων. Το τομέας μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρός αλλά εξαπλώνεται ραγδαία», σημειώνει το περιοδικό στο αφιέρωμά του στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες.
Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στο παράδειγμα της εταιρείας Workable, την οποία άνοιξαν πριν από ένα χρόνο δύο νέοι άνθρωποι, ο Νίκος Μωραϊτάκης και ο Σπύρος Μαγιάτης, μαζί με τέσσερις φίλους τους. Συνδεδεμένη μέσω δορυφόρου με το Λονδίνο, το Όρεγκον και το Πόρτλαντ στις ΗΠΑ, η Workable αποτελεί τη «γέφυρα» μεταξύ νέων Ελλήνων επιστημόνων - απόφοιτων πανεπιστημίων που δυσκολεύονται να βρουν εργασία- και μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού.
Σημείο – κλειδί χαρακτηρίζει το Τime τη δημιουργία, το Δεκέμβριο του 2012, των τεσσάρων ταμείων επιχειρηματικών κεφαλαίων με την οικονομική στήριξη της ΕΕ. Τα ταμεία αυτά που είναι υψηλού χρηματοδοτικού ρίσκου έχουν αναλάβει να δίνουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις στη Ελλάδα με απώτερο στόχο την πάταξη της ανεργίας και την παραμονή των νέων Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα τους.
Ένα από αυτά τα ταμεία, το Jeremie 2, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 70% είναι κεφάλαια της ΕΕ και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε ιδιώτες που επενδύουν στις νέες επιχειρήσεις.
Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ακόμα ότι στην Ελλάδα η δημιουργία νέων επιχειρήσεων βρίσκεται σε άνθιση, η προσπάθεια που γίνεται είναι αξιόλογη.
«H ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη μεγάλα προβλήματα. Παρόλα αυτά», τονίζεται στο δημοσίευμα του Time, «τα συστατικά για την σύσταση μιας επιχείρησης που στην πορεία ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα και παγκόσμια επιτυχία, υπάρχουν και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων ιδεών στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε αυτές. «Πιστεύουμε πως υπάρχουν δυνατότητες προοπτικής στην Ελλάδα», λέει ο Τίλι Καλίσκι, εταίρος στην επενδυτική Greylock IL. «Υπάρχει μεγάλη παραγωγή ιδεών σε ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με ανάλογα project στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ», γι' αυτό «πιστεύουμε πως κάποιος μπορεί να ανακαλύψει παντού εξαιρετικούς επιχειρηματίες και εταιρείες...».
Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο στο Τime