Δεν έχει τέλος η αγωνία για την τύχη του μοιραίου Boeing της Malaysia Airlines, καθώς συνεχώς έρχονται στο φως και νέες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και στον Ινδικό Ωκεανό στο σημείο που υπέδειξε ο δορυφόρος, αλλά και στα νησιά Ανταμαν. Ωστόσο όπως φαίνεται όλοι που συμμετέχουν στις έρευνες κάνουν μόνο εικασίες και οι έρευνες είναι στον αέρα.
Και σήμερα πάντως στο νότιο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής του Ινδικού Ωκεανού οι διασώστες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα αντικείμενα που είχε «δει» ο δορυφόρος.
Μάλιστα μόλις έπεσε το σκοτάδι οι έρευνες διακόπηκαν και θα συνεχιστούν αύριο. Ωστόσο οι διασώστες ανέφεραν σήμερα πως η αποστολή τους δεν είναι η έρευνα αλλά η διάσωση, αφήνοντας ελπίδες πως οι επιβαίνοντες της μοιραίας πτήσης μπορεί και να είναι ζωντανοί.
Στο μεταξύ ο αναπληρωτής πρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης Γουόρεν Τρας δήλωσε ότι τα αντικείμενα που είχαν εντοπιστεί μέσω δορυφόρου στις 16 Μαρτίου στο νότιο Ινδικό Ωκεανό είναι πιθανόν στο μεταξύ να έχουν βυθιστεί.
«Κάτι που επέπλεε στη θάλασσα τόσες ημέρες πριν μπορεί να μην επιπλέει πια. Μπορεί να βυθίστηκε», είπε ο Τρας προσθέτοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο, στη ζώνη που βρίσκεται 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ.
Ποιοι συμμετέχουν στις έρευνες
Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αεροπλάνα από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ, ενώ το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχουν σε αυτή κινεζικά και ιαπωνικά αεροσκάφη. Εξάλλου ένα νορβηγικό πλοίο πλέει προς την περιοχή και αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα. Ένα αυστραλιανό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να φτάσει στην περιοχή αύριο Σάββατο, ενώ και ένα πλοίο της Βρετανία κατευθύνεται προς τα εκεί. Το κινεζικό παγοθραυστικό «Δράκος του χιονιού» σπεύδει στο σημείο από το Περθ, ενώ ακόμη πέντε κινεζικά πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή έρευνας.
«Πρόκειται για το πιο δυσπρόσιτο σημείο της Γης που μπορείτε να φανταστείτε, αν υπάρχει οτιδήποτε εκεί, θα το βρούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αυστραλιανός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.
Θα σβήσει η μπαταρία στο μαύρο κουτί
Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν σημείωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως οι αξιωματούχοι έχουν επίγνωση ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους εκπέμπει ηλεκτρονικό σήμα για περίπου 30 ημέρες. Στη συνέχεια τελειώνει η μπαταρία του και έτσι θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.
Αεροσκάφη και πλοία έχουν επίσης ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις στην θάλασσα Άνταμαν, μεταξύ της Ινδίας και της Ταϊλάνδης, ελέγχοντας περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί εξονυχιστικά σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο που θα δώσει τη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αεροπλοΐας.
Η αναζήτηση για το Boeing συνεχίζεται επίσης και σε άλλες περιοχές περιλαμβανομένου ενός τόξου που περνά από το Λάος και φτάνει ως το Καζακστάν.
Τα νέα ανεπιβεβαίωτα στοιχεία
Στη συνέντευξη τύπου των μαλαισιανών αρχών μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι το Boeing της Malaysia Airlines μετέφερε μπαταρίες λιθίου, οι οποίες θεωρούνται εύφλεκτες σε μεγάλο υψόμετρο, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ένδειξη πως υπήρξε φωτιά στο αγνοούμενο αεροσκάφος.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι η έρευνα στους επιβάτες με ουκρανικά διαβατήρια που έγινε από τις αρχές της Ουκρανίας, δεν απέδωσε κάτι ύποπτο.
Ωστόσο το foxnews δημοσίευσε σήμερα πως η βρετανική εταιρεία Inmarsat που ελέγχει δορυφόρους πάνω από την περιοχή όπου πετούσε το μοιραίο Boeing ανέφερε ότι το αεροσκάφος εξέπεμπε σήμα για αρκετές ώρες μετά την εξαφάνιση του από τα ραντάρ. Μάλιστα υποστηρίζει πως όταν έχασαν και αυτοί το σήμα του Boeing θα πρέπει να ήταν η στιγμή που του τελείωσαν τα καύσιμα.
Γυναίκα από τη Μαλαισία είδε το αεροσκάφος να πέφτει στη θάλασσα
Η DailyMail ανέφερε πως μία γυναίκα από τη Μαλαισία υποστήριξε σήμερα πως είχε δει το αεροπλάνο να πέφτει στο νερό στα νησιά Ανταμαν την ημέρα που εξαφανίστηκε. Μάλιστα η ίδια είπε πως ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά κανείς δεν τις έδωσε σημασία.