Περιμένουν με τρόμο το 5ο βράδυ - Μικρά παιδιά λεηλατούν! - 3 νεκροί - iefimerida.gr

Περιμένουν με τρόμο το 5ο βράδυ - Μικρά παιδιά λεηλατούν! - 3 νεκροί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Λονδίνο να τήρησε την τάξη στην πρωτεύουσα, σε πολλές πόλεις, αλλά και προάστια οι διαδηλωτές έδρασαν ανεξέλεγκτα. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου με μικρά παιδιά να συμμετέχουν στις λεηλασίες.

Ταραχές ξέσπασαν για πρώτη φορά χθες στο Μάντσεστερ και επανελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ κατά την τέταρτη διαδοχική ημέρα βιαιοτήτων στη Βρετανία, με αποτελέσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τρεις νεαρούς ασιατικής καταγωγής που χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο που κινείτο με μεγάλη ταχύτητα.Την ίδια ώρα στο Λονδίνο επικράτησε σχετική ηρεμία ύστερα από τέσσερις ημέρες βιαιότητας.

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μάντεστερ, στα βορειοδυτικά, ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο. Συνελήφθησαν περίπου 50 άτομα. Ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Γκάρι Σούαν είπε πως ταραχές τέτοιας έντασης "δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ως τώρα".

Εκατοντάδες νέοι με κουκούλες ήρθαν αντιμέτωποι με ειδικές μονάδες της αστυνομίας, σπάζοντας βιτρίνες, λεηλατώντας, βάζοντας φωτιά σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Η εικόνα που μεταφέρουν σήμερα τα ΜΜΕ είναι σοκαριστική καθώς στις λεηλασίες συμμετέχουν ακόμα και παιδιά 9 ετών. Ένα κατάστημα νεωτερισμών πυρπολήθηκε. Στο Σάλφορντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, νεαροί έριξαν τούβλα εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν κτίρια. Ένας εικονολήπτης του BBC δέχθηκε επίθεση. Τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν φωτιές να βγαίνουν από καταστήματα και αυτοκίνητα και στήλες πυκνού μαύρου καπνού να υψώνονται κατά μήκος δρόμων.

"Δεχθήκαμε πολλές επιθέσεις"

Ο Γκλεν Μπάρκγουορθ, διαχειριστής του κύριου εμπορικού κέντρου του Μάντσεστερ δήλωσε πως είδε δύο καταστήματα να δέχονται επίθεση, να λεηλατούνται και να πυρπολούνται. Την ίδια ώρα ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Σούαν δήλωσε πως οι επιθέσεις έγιναν από "ομάδες εγκληματιών με πρόθεση να υπάρξει εκτεταμένη αναταραχή". "Αυτοί οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται για κάτι -- δεν υπάρχει κάποιο αίσθημα αδικίας ή κάποια σπίθα που να οδήγησε σ' αυτό. Πρόκειται καθαρά για πράξεις εγκληματικής συμπεριφοράς που είναι οι χειρότερες που έχω δει σ' αυτή την κλίμακα".

Σαράντα χιλιόμετρα μακρύτερα, στο Λίβερπουλ, 200 νεαροί έριξαν πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους εναντίον των αστυνομικών και προκάλεσαν ζημιές. Συνελήφθησαν 35 άτομα.

Μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρίντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου.

Ηρεμία στο Λονδίνο

Η πρωτεύουσα παρέμεινε σε γενικές γραμμές ήρεμη, μετά την ανάπτυξη 16.000 αστυνομικών, έναντι 6.000 την προηγουμένη. Μια ισχυρή ένταση ήταν ωστόσο αισθητή: πολλά καταστήματα έκλεισαν νωρίτερα από το κανονικό και στο Κάνινγκ Τάουν, μια πολύ υποβαθμισμένη συνοικία του ανατολικού Λονδίνου, οι αστυνομικοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με ομάδες νεαρών, χωρίς πάντως να σημειωθούν συγκρούσεις.

Η βρετανική αστυνομία προχώρησε σε 770 συλλήψεις ύστερα από τέσσερις νύχτες ταραχών που σημειώθηκαν αρχικά στο Λονδίνο και μετά σε αρκετές μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι δυνάμεις της τάξης.

Συνολικά εκατόν έντεκα μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν από διάφορα αντικείμενα όπως μπουκάλια, κεραμίδια και ξύλα που εκτόξευαν εναντίον τους οι κουκουλοφόροι, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που ανακοίνωσε τη σύγκληση αύριο Πέμπτη έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, προεδρεύει μιας συνεδρίασης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων Κόμπρα, σήμερα το πρωί στη Ντάουνινγκ Στριτ, όπου θα εξεταστεί η κατάσταση ασφαλείας.

Έγκριση Κάμερον για τη χρήση κανονιών νερού για πρώτη φορά στη Βρετανία

"Θα υπάρξει απάντηση" στις ταραχές στη Βρετανία, και "η απάντηση επίκειται", δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τίθενται στην διάθεση της αγγλικής αστυνομίας ‘κανόνια’ νερού υπό πίεση.

Τα οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση είχαν χρησιμοποιηθεί στις ταραχές της Βόρειας Ιρλανδίας και θα τεθούν στην διάθεση της βρετανικής αστυνομίας μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κάμερον δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στην "ποταπή" βία στους δρόμους της χώρας, μετά τη σύσκεψη με την κυβερνητική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων Cobra.

Οι χαρακτηρισθείσες ‘σκληρές’ δηλώσεις Κάμερον ακολουθούν τις εκτεταμένες ταραχές στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμιγχαμ κα στο Λίβερπουλ, ενώ η κατάσταση στο Λονδίνο τη νύχτα παρέμεινε σχετικά ήρεμη.

"Αυτή η συνεχιζόμενη βία θα εμποδιστεί. Δε θα επιτρέψουμε μια κουλτούρα βίας να υπάρχει στους δρόμους" της χώρας, τόνισε ο Κάμερον.

Συνέδεσε το ξέσπασμα εμπρησμών, επεισοδίων, λεηλασιών και επιθέσεων εναντίον της αστυνομίας τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία με το "μεγάλο πρόβλημα των συμμοριών".

Έκκληση πατέρα ενός εκ των νεκρών να μην υπάρξουν αντίποινα

Η ασιατική κοινότητα του Μπέρμιγχαμ θρηνεί σήμερα την απώλεια τριών νέων ανδρών οι οποίοι παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από αυτοκίνητο τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη σε ένα δυστύχημα που συνδέεται με τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν στην πόλη.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα και ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για δολοφονία με βάση την πληροφορία ότι το αυτοκίνητο έπεσε σκόπιμα πάνω στους τρεις άτυχους άνδρες.

"Κάποια στιγμή, υπό συνθήκες τις οποίες δεν μπορώ ακόμη να εξηγήσω πλήρως, ένα όχημα κατευθύνθηκε εναντίον μιας ομάδας ανδρών με αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους", είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Κρις Σιμς.

Καλώντας τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ο Σιμς τόνισε: "Όπως όλοι στο Μπέρμιγχαμ, ανησυχώ μήπως ένα μεμονωμένο επεισόδιο οδηγήσει σε ένταση της δυσπιστίας ή ακόμη χειρότερα και σε βίαιες ενέργειες μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων".

Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι οι τρεις άνδρες, δύο από τους οποίους ήταν αδέλφια, κατέβηκαν στους δρόμους για "να προστατεύσουν την κοινότητα" από τους ταραξίες. Ο Τάρεκ Τζαχάν, που έχασε τον 21χρονο γιο του Χαρούν είπε ότι το παιδί του ήταν "καλό και χαρισματικό" και πέθανε υπηρετώντας "όλη την κοινότητα". Τα άλλα δύο θύματα ήταν 20 και 31 ετών.

Παρά τη θλίψη του ο Τζαχάν ζήτησε να μην υπάρξουν αντίποινα για το χαμό του γιου του. "Η ένταση βρίσκεται ήδη στα ύψη στην περιοχή. Είναι ήδη άσχημα τα πράγματα στους δρόμους και χωρίς τους ανθρώπους να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους", είπε χαρακτηριστικά.

Τα βρετανικά ΜΜΕ για τα επεισόδια

«Οι τελευταίες τρεις μέρες απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το πόσο ανίκανος ήταν ο κρατικός μηχανισμός να ελέγξει τα επεισόδια», σημειώνει η εφημερίδα «Guardian», προσθέτοντας πως «η ευθύνη βαραίνει εξίσου τους ώμους των πολιτικών, της αστυνομίας καθώς και των τοπικών κοινοτήτων. Ωστόσο, αυτό που θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση θα ήταν να καταφύγουμε στη βοήθεια του στρατού για να ελέγξει τις ταραχές. Όχι μόνο επειδή θα έξαπτε ακόμη περισσότερο τα πάθη των διαδηλωτών, αλλά επειδή ο στρατός δεν ενδείκνυται για τέτοιες περιπτώσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πάντα πιο εκπαιδευμένες να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις εντός αστικών ορίων» και καταλήγοντας ότι «στην παρούσα φάση, αυτό που απαιτείται είναι ψυχραιμία και υπομονή. Η κυριότερη μάχη που μαίνεται αυτή τη στιγμή στους δρόμους της χώρας έχει να κάνει με το ποια πλευρά έχει τον έλεγχο της κατάστασης».

«Η Βρετανία ζει τον δικό της Τυφώνα Κατρίνα», σημειώνει η εφημερίδα «Independent», επισημαίνοντας πως «όπως το 2005 η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την καταστροφή που ενέσκηψε στη Νέα Ορλεάνη, έτσι και τώρα η κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον μοιάζει να βρίσκεται σε σύγχυση μπροστά στα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων». Καταλήγει τονίζοντας ότι «Οι βίαιες συγκρούσεις των μεταναστών με τη γαλλική αστυνομία στα παρισινά προάστια το 2005 οφείλονταν στον κοινωνικό διαχωρισμό ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Οι βρετανικές ταραχές αποδεικνύουν πως δεν χρειάζεται να μένεις σε υποβαθμισμένες συνοικίες για να βιώσεις τον κοινωνικό αποκλεισμό, αλλά μερικές φορές αυτό είναι εφικτό ακόμη κι αν ζεις στα εύπορα προάστια του Λονδίνου».

Η ταμπλόιντ εφημερίδα «Daily Mail», αφού τονίζει ότι «η αστυνομία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει σφαίρες από καουτσούκ» ( ανακαλώντας μνήμες από τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου χρησιμοποιήθηκαν για τελευταία φορά αυτές οι σφαίρες) προβάλλει την οργισμένη δήλωση του γνωστού τηλε-μάγειρα Τζέιμι Ολιβερ, ένα από τα εστιατόρια του οποίου δέχτηκε την επίθεση ομάδας νεαρών. «Πρέπει να τσακίσουμε σκληρά αυτούς τους ηλίθιους» είπε ο Ολιβερ, αναφερόμενος σε όσους κατέστρεψαν τμήμα του «Jamie's Italian», εστιατορίου 270 θέσεων σε εμπορικό κέντρο του Μπέρμιγχαμ. Ο ίδιος ευχαρίστησε δημοσίως την αστυνομία διότι παρενέβη και απέτρεψε την ολική καταστροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ