Που σκοντάφτει η επικύρωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής - iefimerida.gr

Που σκοντάφτει η επικύρωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με... σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει η "επιχείρηση" εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, καθώς όπως προέκυψε κι από τη τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου- εταίρων, χωρίς την ενεργοποίηση των ενισχυμένων αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο δεύτερο "πακέτο" για την Ελλάδα, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος έως το 2024! Από την άλλη μεριά και οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να δουν πόσοι ιδιώτες και με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, πριν οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες ενεργοποίησης της δυνατότητας παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου στη δευτερογενή αγορά.

"Ψάχνουμε τρόπους να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο" ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη τηλεδιάσκεψη, επισημαίνοντας ότι αν και οι εταίροι έδειξαν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπάρχουν πολλά πολιτικά και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως το πώς θα συγχρονιστεί ο μηχανισμός επαναγοράς ομολόγων με το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών (PSI). Πληροφορίες από το μέτωπο των τραπεζών αναφέρουν, πάντως, ότι δεν αποκλείεται το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων να μη περιοριστεί έως το 2020, αλλά να επεκταθεί και σε ομόλογα που λήγουν έως το 2024, έτσι ώστε η καθαρή συμμετοχή των τραπεζών να φτάσει στα 135 δισ ευρώ από 106 δισ ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα είναι η συμμετοχή τους έως το 2020.

Αυτό που απεύχεται η ελληνική πλευρά είναι μήπως "κολλήσει" η διαδικασία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στα εθνικά κοινοβούλια, καθώς πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν από τη μια μεριά ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να υποκαταστήσει τον ρόλο που παίζει σήμερα η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, ενώ από την άλλη οι Γερμανοί πιέζουν για τη λήψη αποφάσεων με στόχο την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ως αντίβαρο στην ενίσχυση του ρόλου του EFSF.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ