Μία πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αυστραλούς ψυχολόγους αποκαλύπτει πως εκατομμύρια άνθρωποι διστάζουν να μοιραστούν μερικές από τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής τους, προκειμένου να αποφύγουν την «γκαντεμιά» και το «κακό μάτι».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Βικτόρια στην πόλη Ουέλινγκτον διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι κρατούν μία συγκρατημένη στάση απέναντι σε ευχάριστα γεγονότα, καθώς πιστεύουν ότι η αποκάλυψη θα τους οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες ή ακόμα και σε λύπη. Μάλιστα, οι επιστημόνες κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Πως τόσο οι ανατολικές χώρες, όσο και οι δυτικές παρουσιάζουν τα ίδια σημάδια «κρυψίνοιας» και πως οι κάτοικοι αποφεύγουν να μοιραστούν την «ευτυχία» τους, διότι πιστεύουν ότι δείχνουν περισσότερο εγωιστές και επιφανειακοί.
Ωστόσο, σύμφωνα με το onmed, παρατηρήθηκε πως σε ανατολικές χώρες όπως το Ιράν, υπάρχει η πεποίθηση ότι κάποια θεότητα ή ακόμη και το «κακό μάτι» μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία των ανθρώπων και να επιφέρει την κακοτυχία. Ετσι, οι άνθρωποι αρνούνται να ζήσουν την στιγμή της χαράς, από φόβο μήπως τους συμβεί κάτι κακό.
Η παραπάνω μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Happiness Studies.