Σε πανηγυρικό κλίμα εγκρίθηκε από τη Δούμα, την Κάτω Βουλή της Ρωσίας, η συνθήκη για την ένωση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η συνθήκη εγκρίθηκε με τις ψήφους 443 βουλετυών, ενώ μόλις ένα μέλος της Δούμας ψήφισε κατά. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Άνω Βουλή, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης την Παρασκευή και στη συνέχει θα απομένουν μόνο τα διαδικαστικά ώστε η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσική Δημοκρατία.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία τα μέλη της Δούμας σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ρωσίας.
«Στο εξής και για πάντα η Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη θα ανήκουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ο Λεονίντ Σλούτσκι, στέλεχος της Δούμας που θεωρείται στενά συνδεόμενο με το Κρεμλίνο, κατά την ομιλία του προς τα μέλη της Δούμας πριν από την ψηφοφορία.
«Είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση αυτών των εγγράφων θα είναι ένα σημείο καμπής για την τύχη των λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάζοντας τη συνθήκη στη Δούμα.
Αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκανε λόγο για «απαραίτητο μέτρο» για να προστατευτούν οι ρωσόφωνοι της περιοχής. Μέχρι και σήμερα, υποστήριξε, η ανομία συνεχίζεται και καταγράφονται καθημερινές ενέργειες εθνικιστών, αντισημιτών και άλλων εξτρεμιστών από τους οποίους εξαρτώνται οι νέες (ουκρανικές) αρχές. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η ενοποίηση αυτών των λαών σε ένα κράτος θα προωθήσει την ευημερία τους και θα υπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας.
Νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέρριψε στη Δύση τις ευθύνες για την ουκρανική κρίση, λέγοντας ότι οι Δυτικοί προσπαθούσαν να «διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεσία τους», αντί να «επιδιώξουν να δράσουν βάσει του διεθνούς δικαίου».
«Τα γεγονότα στην Ουκρανία αποτελούν μια αντανάκλαση αυτών των προσεγγίσεων», εκτίμησε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «πολιτικές, διπλωματικές και νομικές μεθόδους» για να προστατεύει τους Ρώσους στο εξωτερικό. «Θα επιμείνουμε οι χώρες όπου ζουν συμπατριώτες μας, να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», ήταν το μήνυμα του Σεργκέι Λαβρόφ .