Την ώρα που οι περισσότεροι συνήθως νέοι ξεστομίζουν κατά τη διάρκεια μιας φιλικής συζήτησης λέξεις που θέλουν... πιπέρι στο στόμα, κάποιοι έρχονται να τους επικρίνουν. Μήπως όμως οι βρισιές κάνουν καλό στην υγεία μας;
Η επιστήμη αποδεικνύει ότι υπάρχουν επτά λόγοι να αρχίσουμε να βρίζουμε περισσότερο!
1. Είναι στο DNA μας
Μελέτες δείχνουν ότι οι βρισιές είναι η βάση κάθε γλώσσας. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν κακές λέξεις πριν ακόμη μάθουν τα γράμματα του αλφαβήτου.
2. Μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τον πόνο
Σύμφωνα με το onmed, σε ένα παράδοξο – και σίγουρα βασανιστικό – πείραμα, οι συμμετέχοντες που έβαλαν το χέρι τους σε πολύ παγωμένο νερό και παράλληλα έβριζαν άντεξαν το διπλάσιο χρόνο σε σύγκριση με όσους δεν έβριζαν.
3. Μας βοηθά να εκφραστούμε
Όπως και η κόρνα του αυτοκινήτου, οι βρισιές είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε ή σκεφτόμαστε. Μπορούμε με την ίδια λέξη να εκφράσουμε τη χαρά, τον πόνο ή την έκπληξη.
4. Μας δένει με τους ανθρώπους γύρω μας
Αυτός ο τρόπος έκφρασης δείχνει επίσης ότι ανήκουμε σε μια ορισμένη κοινωνική ομάδα. Φανερώνει ότι είμαστε ανοιχτοί, ειλικρινείς, χαλαροί και γενικότερα η ψυχή της παρέας.
5. Μας ηρεμεί
Φαίνεται πως οι κακές λέξεις κατέχουν «ειδική θέση» στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Δεν αποθηκεύονται στα κέντρα που ελέγχουν τη γλώσσα αλλά στα κέντρα που ελέγχουν το συναίσθημα.
6. Κάνει καλό στην υγεία μας
Τα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, την αυξημένη παραγωγή ενδορφινών και ένα γενικότερο αίσθημα ευεξίας.
7. Απλώς το θέλουμε
Είναι απλώς μια έμφυτη παρόρμηση που δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε.