Η είδηση του σεισμού στο Λος Άντζελες, την περασμένη Δευτέρα, βγήκε στον «αέρα» μόλις τρία λεπτά αργότερα. Σχεδόν παράλληλα με τους σεισμογράφους, τη δόνηση κατέγραφε ειδησεογραφικά ένα ρομπότ-δημοσιογράφος που είχε «βάρδια» στους Los Angeles Times.
Ήταν το πρώτο μέσο που μετέδωσε την είδηση, χάρη στον αλγόριθμο «Quakebot», που δημιούργησε πριν από περίπου δύο χρόνια ο Ken Schwencke, δημοσιογράφος και προγραμματιστής.
Όπως εξομολογείται, όταν τα ρίχτερ τον ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας, πήγε κατευθείαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, όπου βρήκε ήδη γραμμένη μια σύντομη είδηση για το σεισμό και το σύστημα να αναμένει απλώς το πάτημα του κουμπιού «Δημοσίευση».
Οι Los Angeles Times, που είναι πρωτοπόροι στις αυτοματοποιημένες ειδήσεις, χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο αλγόριθμο, που παρακολουθεί και καταγράφει αυτομάτως τις ενημερώσεις του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και τα δελτία ανθρωποκτονιών της περιοχής, δημιουργώντας έτσι μια νέα εποχή στην ταχύτητα της έκτακτης ενημέρωσης.
Όπως υποστηρίζει ο δημιουργός του, το ρομπότ-δημοσιογράφος σε καμία περίπτωση δεν απειλεί τη δουλειά των ανθρώπων συναδέλφων του, καθώς εκείνοι έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τις ειδήσεις που τελικά δημοσιεύονται. «Ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε είναι συμπληρωματικός. Βοηθάει τους ανθρώπους στην εξοικονόμηση πολύ χρόνου για συγκεκριμένες κατηγορίες ειδήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο K.Schwencke.
Ο «Quakebot», εξάλλου, παίζει δίκαια... Τα κείμενά του είναι «ενυπόγραφα», με υποσημείωση ότι γράφτηκαν από έναν αλγόριθμο.